Fogmosás és fogamzásgátló?

fogamzásgátló, gyógyszer, fogmosás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Van egy kérdésem! A Barátnőm már rég óta szedi az Organon Mercilon nevű fogamzásgátló tablettáját. Nem ront-e a tabletta hatékonyságán, ha a barátnőm közvetlenül a tabletta bevétele előtt, vagy után fogat mos? (A fogkrémben lévő hatóanyagok nem e veszélyesek a tablettára?)

Ugyanez a szeszes itallal: Nem ront-e a tabletta hatékonyságán, ha a barátnőm közvetlenül a tabletta bevétele előtt, vagy után szeszes italt fogyaszt?

Válaszait előre is köszönöm

Van egy kedvenc kérdésem már vagy 30 éve, mióta gyógyszertant tanultam. Számos ember több "marék" gyógyszert vesz be együtt, ezek egymással nem hoznak-e létre a gyomorban egy olyan kémiai folyamatot, mely jobb esetben a gyógyszer hatástalanságát, rosszabb esetben esetleg mérgező, sőt rákkeltő hatását okozza. Ilyen természetű vizsgálattal nemigen találkoztam. Ugyanígy nem tudok egyértelműen választ adni arra, hogy a fogkrémben levő fluor, vagy az alkohol nem lép e valamilyen reakcióba a bevett szerrel. Az biztos, hogy a májbeli feldolgozással vetélkedhet az alkohollal, de ez csak javíthatja a hatását, mert lassabban kerül ki a keringésből.

Mindezek után azt javaslom, hogy ne alkohollal és ne fogmosás után, hanem ezektől függetlenül egy pohár tiszta vízzel vegye be a nap ugyanazon időpontjaiban a tablettát, akkor a legbiztosabb.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátló, gyógyszer, fogmosás
2002-07-11 15:08:19

Web Design & Development Prowebshop