Melyik fogamzásgátlót szedjem?

fogamzásgátlás, gyógyszer | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

28 éves lány vagyok, terhes még nem voltam. 1,5 éve szedek fogamzásgátló tablettát. Első alkalommal Novynett-et írt fel a nőgyógyászom, de a az utolsó pár tabletta bevételekor vérzésem volt, emiatt áttértünk a Triodenára. Ennél a gyógyszernél sokáig nem volt semmi probléma, de augusztus óta (amikor 2 adagot szedtem be egymás után - a megfelelő módon, a színváltáskor kis vérzés jelentkezett. Emiatt kértem e hónaptól új gyógyszert (meg az ára miatt is). Az orvosom a Tri-Regolt írta fel. Ugyanakkor egy női magazinban olvastam, hogy ha a menses ciklusa hosszabb, mint 4 hét, a vérzés erős, görcsös, 5 napnál tovább tart, hüvelyi folyás gyakori, akkor a Novynett, a Mercilon, a Rigevidon, ill. a Continuin ajánlott, a Tri-Regol és a Triodena pedig akkor, ha más jellemzői vannak a vérzésnek. Az én esetemben az 1. esetben felsoroltak az igazak. Kérdésem: igaz-e a fenti állítás, van -e jelentősége a fogamzásgátlásra, hogy melyik gyógyszert szedem, vagy csak a menstruációt befolyásolja, kérhetem-e az orvost, hogy mit írjon fel nekem (a cikkre hivatkozva)? Jelenleg nem szedek semmit - az Ön tanácsát olvasva kihagyok egy hónapot. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Úgy tűnik, hogy Önnek a Triodena okozta a legkevesebb bajt, tehát ezt kellene folytatni. Sajnos, a nem kívánt terhesség kivédésére a legbiztonságosabb módszer még ma is a hormonális fogamzásgátlás.

A gyógyszereknek számos változata van forgalomban, különböző hormontartalommal, de végső soron mindegyik beavatkozik a normális hormonháztartásba. Okozhatnak közti vérzést, folyást stb. A túl gyakori változtatás is vérzési rendellenességek kialakulásához vezethetnek. Minden esetre beszélje meg nőgyógyászával alaposan ezt a kérdést, de a reklámok hatására nem kell váltani.

Természetesen, ha úgy érzi, valamelyik gyógyszer a sok közül Önnél bevált, beszélje meg!

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátlás, gyógyszer
2002-07-11 15:13:38

Web Design & Development Prowebshop