Elutasítja az abortusztörvény szigorítását a spanyolok többsége

A spanyolok nagy többsége elutasítja az abortusztörvény szigorítását egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint.

Az El Mundo című napilapban megjelent felmérés szerint a spanyol lakosság 73,3 százaléka ellenzi a kormány tervét, hogy szigorúbb feltételeket szabjanak a terhességmegszakításnak. A 18 és 29 év közötti fiatalok körében még magasabb, 84,3 százalék az elutasítás aránya.

Mariano Rajoy konzervatív kormányfő már a 2011-es parlamenti választások idején kilátásba helyezte, hogy visszavonja az előző, szocialista kormányzat alatt bevezetett lazításokat az abortusz szabályozásában. 2010-ben olyan szabályozást fogadott el az akkori kormány, amely a 14. hétig engedélyezi a terhességmegszakítást. Az anyát fenyegető egészségügyi veszély vagy a magzat súlyos fejlődési rendellenessége esetén a 22. hétig engedélyezett az abortusz. Fiatal lányok 16. életévüktől szülői engedély nélkül kérhetik a terhesség megszakítását.

A parlamentben abszolút többséggel rendelkező Néppárt kormányszinten már elfogadta a tervezett módosítást. Az új szabályok értelmében a nemi erőszak, valamint a nő fizikai és szellemi veszélyhelyzete mellett nem minden esetben lenne elegendő ok az abortuszra a magzat fejlődési rendellenessége. Csak akkor adnának engedélyt a terhesség megszakítására, ha a magzat károsodását két orvos is megerősíti külön vizsgálattal.

Nemi erőszak esetén az abortusz előfeltétele az időben megtett feljelentés. Fiatalkorúak terhességének megszakításához a szülők beleegyezésére is szükség lenne. Mindezzel szigorúbb feltételeket szabnának az abortusznak, mint az 1985 előtti szabályozás volt, amelyet a 2010-es törvénnyel reformáltak meg.

Az ellenzék, civil mozgalmak és nőjogi szervezetek hevesen tiltakoznak a szigorítás ellen. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) közölte, hogy szükség esetén kész az alkotmánybírósághoz fordulni.

Időközben Rajoy pártján, a Néppárton belül is sokasodnak a szigorítással szemben elutasító vélemények. "Egy nőt sem lehet kényszeríteni arra, hogy anya legyen" - jelentette ki José Antonio Monago Terraza befolyásos konzervatív politikus, Extremadura tartomány elnöke. Az El Mundóban megjelent közvélemény-kutatás szerint a párt választóinak 52,9 százaléka ellenzi a törvénymódosítást.
| terhességmegszakítás, abortusz, szabályozás
2014-01-06 03:39:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop