Iránban megtiltották a fogamzásgátló eszközök és eljárások reklámozását

Az iráni parlament jóváhagyott kedden egy törvényt, amely bizonyos kivételekkel megtiltja a fogamzásgátló eszközök és születésszabályozási eljárások reklámozását - jelentette a törvényhozás sajtószolgálata.

fogamzásgátlás, Irán | MTI Hírek11
A jogszabály más korábbiakkal együtt azt a célt szolgálja, hogy növeljék az ország népességét Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője útmutatásainak megfelelően.

A felvilágosító célú reklámok kivételt képeznek a rendelkezés hatálya alól, akárcsak a felvilágosítás azokban az esetekben, amikor veszélybe kerülhet az anya vagy a gyermeke egészsége.

Augusztusban a parlament már hozott egy még nem ratifikált törvényt az olyan műtétek betiltásáról, amelyek végleges módon lehetetlenné teszik utódok létrehozását. Ezek esetében is csak akkor tesznek kivételt, amikor veszélybe kerül a páciens egészsége.

Hamenei ajatollah májusban arra buzdította az intézményeket és a lakosságot, hogy tegyenek erőfeszítést az állampolgárok számának megduplázására. Szerinte Iránban 150 millióan kellene, hogy éljenek a jelenlegi 77 millió helyett. Egy hónappal később a parlament egy általános rendelkezésben börtönbüntetést helyezett kilátásba azoknak, akik születésszabályozási eljárásokat alkalmaznak.

| fogamzásgátlás, Irán
2014-10-08 10:14:05


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...