A fogamzásgátló tabletták új nemzedékénél nagyobb a vérrögképződés kockázata

Az újabb fogamzásgátló tabletták szedése nagyobb vérrögképződési veszéllyel jár, mint a régebbi progeszterin tartalmú szereké - írják az angliai Nottinghami Egyetem kutatói.


A British Medical Journal orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a progeszterin tartalmú hormontabletták egy újabb nemzedéke - amely drospirenon, dezogesztrel, gesztoden és ciproteron hatóanyagot tartalmaz - négyszeresére növeli a vénás tromboembólia (VTE) kockázatát szedőinél azokhoz képes, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát.

A fogamzásképes nők mintegy 9 százaléka szed fogamzásgátló tablettát, a fejlett ipari országokban 18 százalék. A kombinált fogamzásgátló tablettákról már régóta köztudott, hogy szedésükkel növekszik a vérrögképződés kockázata.

Ez az eddigi legnagyobb tanulmány, amely a szájon át szedhető kombinált fogamzásgátlók és a vénás trombózis kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta 15 és 49 év közötti nőknél a brit egészségügyi ellátórendszer két nagy adatbázisa alapján -írta Yana Vinogradova, a kutatás vezetője.

A tablettát nem szedőkhöz képest mintegy két és félszeres a VTE kockázata azoknál a nőknél, akik a régebbi típusú - levonorgesztrel, noretiszteron és norgesztimát - hatóanyagú tablettát szedik. A tabletták - droszpirenon, desogesztrél, gesztoden és ciproteron hatóanyagot tartalmazó - új nemzedékét szedőknél mintegy négyszeresére növekszik a vénás tromboembólia kockázata. A VTE veszélye esetükben akkor is mintegy kétszeres (1,5-1,8-szoros), ha azokhoz a nőkhöz viszonyítják, akik régebbi típusú kombinált progeszterin tartalmú fogamzásgátlót szednek.

"Kimutattuk a trombózis nagyobb kockázatát a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták egyes újabb típusai esetében. De a trombózis kockázata kisebb, mint a terhességi trombózis kockázata. Nem javasoljuk, hogy a nők álljanak le, vagy változtassanak a tablettákon orvosi vélemény nélkül, mivel annak nem kívánatos következményei lehetnek, például a nem kívánt terhesség. Aki aggódik, vitassa meg az alternatívákat orvosával" - mondta Julia Hippisley-Cox professzor, a tanulmány társszerzője.

| fogamzásgátló, vérrögképződés, vénás tromboembólia, VTE, drospirenon, dezogesztrel, gesztoden, ciproteron
2015-05-28 21:06:22


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...