Mesterséges megtermékenyítéshez fordul sok idős kínai szülő az egykepolitika enyhítése után

Egyre több idősebb kínai nő akar gyermeket vállalni mesterséges megtermékenyítéssel azután, hogy Kínában lehetővé tették a házaspároknak a második gyermek vállalását.

Kína, népesség, egykepolitik, Kína | MTI Hírek13 | MTI
Egyes klinikákon 20 százalékkal nőtt a lombikbébiprogramra (IVF) jelentkezők száma, és a nők többsége 40 év fölötti.

Egyre több nő érkezik hozzánk azzal a kéréssel, hogy második gyermeket akar - mondta Liu Csia-en, egy pekingi meddőségi magánklinika vezetője.

Liu becslése szerint az egykepolitika év eleji enyhítése óta 20 százalékkal nőtt a hozzájuk fordulók aránya, és miközben korábban a nők átlagéletkora 35 év volt, most többségük már idősebb 40 évnél, sőt jó néhányan 50 közelében vannak.

"Nagyon kicsi az esélyük arra, hogy teherbe essenek, ezért sietős számukra. Második gyermeket akarnak, amilyen hamar csak lehet" - hangoztatta.

Az elmúlt két évtizedben a lombikbébi-technológia gyorsan fejlődött Kínában, a házaspárok mintegy 10 százaléka fordult ehhez a módhoz, hogy gyermekük foganjon. A kínai egészségügyi bizottság anya-gyermek részlegének adatai szerint 2014-ben mintegy 700 ezer nő vett részt lombikbébi programban.

Az egykepolitika enyhítése nyomán a mesterséges megtermékenyítés minden módja, köztük a hagyományos kínai gyógyászat

iránt jelentősen megnőtt a kereslet. "Jelenleg fokozott nyomás nehezedik a meddőségi központokra, neves orvostudományi intézetekre Pekingben és Sanghajban" - közölte a bizottság.

Korábban Kínában egy utódra korlátozták a legtöbb városi házaspár esetében a gyermekvállalást, a falusiak esetében engedélyeztek kettőt, ha az első lánygyermek volt.

Az etnikai kisebbségeknél voltak kivételek és a városlakók esetében is engedélyezték a második gyermeket, ha hajlandók voltak jövedelmük alapján egy bizonyos összeget befizetni az államkasszába.

Sok demográfus szükségtelennek ítélte az állami beavatkozást, mondván, a gyermekvállalási kedv csökkent volna a gazdasági fejlődéssel és az oktatás színvonalának növekedésével.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság novemberi közlése szerint az egykepolitika megváltozásával mintegy 90 millió nő vállalhat második gyermeket. Ezzel a munkaerőpiac mintegy 30 millió fővel fog nőni 2050-re.

Megfigyelők szerint az előrejelzés túl optimista lehet, mivel sok fiatal kínai a kis családot tartja ideálisnak, és vonakodik a második gyermek felnevelésének költségeit vállalni.

Amikor 2013-ban engedélyezték a második gyermek vállalását azon családok számára, ahol az egyik szülő egyke volt, a vártnál kevesebb gyermek született.

Az egykepolitika megváltozása nyomást gyakorol a spermabankokra is, amelyekben már donorhiány van, mivel egyre kevesebb kínai férfi hajlandó spermiumot adományozni, tartván attól, hogy a névtelenség ellenére megjelenhet nála egy gondoskodást igénylő utód.

Egyesek Kína örökbefogadási politikájának enyhítését is szorgalmazzák, amely szerint jelenleg csak a gyermektelen házaspárok fogadhatnak örökbe, valamint azok az egygyermekes párok, akik hajlandók fogyatékos vagy árva gyermeket felnevelni.

A civil ügyek minisztériumának adatai szerint a kormányzati intézményekben 109 ezer gyermek vár örökbefogadásra, 90 százalékuk fogyatékos, 60 százalékuk súlyosan fogyatékos.

| Kína, népesség, egykepolitik
2016-05-31 22:33:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop