Fogamzásgátlás

A fogamzásgátló szedésével kapcsolatban mind a mai napig sok tévhit létezik, melyek néha elriasztják a nőket a védekezés ezen módszerétől.

A tablettaszedéssel kapcsolatos ellenérzésnek két fő oka van.

Az első ok a ’60-as évekre vezethető vissza, amikor először kerültek forgalomba a világon a fogamzásgátló tabletták. Mivel ezek magas hormontartalmú készítmények voltak, rengeteg mellékhatást okoztak. Az ekkor kialakult rossz véleményt és félelmet az emberek gondolkodásában mind a mai napig nehezen sikerül megváltoztatni.

A ma kapható alacsony hormontartalmú, korszerű vegyületeket tartalmazó készítmények a számtalan kedvező hatás mellett csak ritka esetben és kevés mellékhatással rendelkeznek.

A másik fő ok az informáltság hiánya. Nem kell, hogy misztikum övezze a fogamzásgátló tablettákat. Kevés olyan gyógyszer van, amely olyan számtalan mennyiségű felmérés kedvező tapasztalatával endelkezik, mint a hormonális fogamzásgátlók.

Ráadásul szerte a világon végzett nagyszámú páciens vizsgálatából tevődik össze az eredmények sokasága, melyek egyértelműen bizonyítják a készítmények szedhetőségét, hatásosságát és biztonságát. Ma már elmondhatjuk, hogy a kapható fogamzásgátló tabletták mindegyike biztonságot nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

Kétségtelen tény, hogy kis számban adódhatnak mellékhatások, melyek előfordulása esetén szakorvoshoz kell fordulni. Ilyen esetben vagy gyógyszerkészítményt kell cserélni, vagy ritkán le kell állítani a gyógyszeradást. Fontos kihangsúlyozni, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta előszöri felírása nőgyógyász szakorvos feladata.

Nem kell tartani a gyógyszerszedés abbahagyása után a sikertelen teherbeeséstől. Nincs különbség a teherbeesés sikeressége területén a korábban fogamzásgátlót használt, illetve nem használt páciensek között.

A fogamzásgátló tabletta egészséges egyéneken a vérnyomást nem befolyásolja, viszont a magas vérnyomásban szenvedőknél mérlegelendő a gyógyszer felírása. A fogamzásgátló tabletták abbahagyása után nem várható a vérnyomás esetleges növekedése.

A májfoltok az egész test bőrfelületén (legfeltűnőbben az arcon és a kézfejen) jelentkező barnás színű, különböző méretű pigmentfoltok.

Ritka esetben előfordul, hogy fogamzásgátló tabletta szedésekor, napozás időszakában az arra érzékeny egyéneken májfoltok gyakrabban jelentkeznek. A gyógyszer abbahagyása azonban egyáltalán nem hajlamosít ennek kialakulására.

A tévhit szerint évente 2-3 szünetet kellene tartani, mely nem igaz - a készítmények nyugodtan szedhetők folyamatosan, akár évekig is.

Adott időpontban a gyógyszer abbahagyása után három hónappal a nők kezdhetik a gyermekvállalást. Az utódok genetikai programjában a korábban szedett fogamzásgátló nem okoz változást.

| fogamzásgátló, fogamzásgátló tabletták, Fogamzásgátlás
2007-11-30 13:01:34

Web Design & Development Prowebshop