Fogamzásgátlás

A fogamzásgátló szedésével kapcsolatban mind a mai napig sok tévhit létezik, melyek néha elriasztják a nőket a védekezés ezen módszerétől.

A tablettaszedéssel kapcsolatos ellenérzésnek két fő oka van.

Az első ok a ’60-as évekre vezethető vissza, amikor először kerültek forgalomba a világon a fogamzásgátló tabletták. Mivel ezek magas hormontartalmú készítmények voltak, rengeteg mellékhatást okoztak. Az ekkor kialakult rossz véleményt és félelmet az emberek gondolkodásában mind a mai napig nehezen sikerül megváltoztatni.

A ma kapható alacsony hormontartalmú, korszerű vegyületeket tartalmazó készítmények a számtalan kedvező hatás mellett csak ritka esetben és kevés mellékhatással rendelkeznek.

A másik fő ok az informáltság hiánya. Nem kell, hogy misztikum övezze a fogamzásgátló tablettákat. Kevés olyan gyógyszer van, amely olyan számtalan mennyiségű felmérés kedvező tapasztalatával endelkezik, mint a hormonális fogamzásgátlók.

Ráadásul szerte a világon végzett nagyszámú páciens vizsgálatából tevődik össze az eredmények sokasága, melyek egyértelműen bizonyítják a készítmények szedhetőségét, hatásosságát és biztonságát. Ma már elmondhatjuk, hogy a kapható fogamzásgátló tabletták mindegyike biztonságot nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

Kétségtelen tény, hogy kis számban adódhatnak mellékhatások, melyek előfordulása esetén szakorvoshoz kell fordulni. Ilyen esetben vagy gyógyszerkészítményt kell cserélni, vagy ritkán le kell állítani a gyógyszeradást. Fontos kihangsúlyozni, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta előszöri felírása nőgyógyász szakorvos feladata.

Nem kell tartani a gyógyszerszedés abbahagyása után a sikertelen teherbeeséstől. Nincs különbség a teherbeesés sikeressége területén a korábban fogamzásgátlót használt, illetve nem használt páciensek között.

A fogamzásgátló tabletta egészséges egyéneken a vérnyomást nem befolyásolja, viszont a magas vérnyomásban szenvedőknél mérlegelendő a gyógyszer felírása. A fogamzásgátló tabletták abbahagyása után nem várható a vérnyomás esetleges növekedése.

A májfoltok az egész test bőrfelületén (legfeltűnőbben az arcon és a kézfejen) jelentkező barnás színű, különböző méretű pigmentfoltok.

Ritka esetben előfordul, hogy fogamzásgátló tabletta szedésekor, napozás időszakában az arra érzékeny egyéneken májfoltok gyakrabban jelentkeznek. A gyógyszer abbahagyása azonban egyáltalán nem hajlamosít ennek kialakulására.

A tévhit szerint évente 2-3 szünetet kellene tartani, mely nem igaz - a készítmények nyugodtan szedhetők folyamatosan, akár évekig is.

Adott időpontban a gyógyszer abbahagyása után három hónappal a nők kezdhetik a gyermekvállalást. Az utódok genetikai programjában a korábban szedett fogamzásgátló nem okoz változást.

| fogamzásgátló, fogamzásgátló tabletták, Fogamzásgátlás
2007-11-30 13:01:34


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...