Évente 67 millió nem kívánt terhesség lenne elkerülhető a világban

Évente 67 millió nem kívánt terhesség lenne elkerülhető a fejlődő országokban egy új tanulmány szerint.

Több mint 200 millió nő semmiféle fogamzásgátlást nem használ, vagy csak nagyon kockázatos módszerekkel él a nem kívánt terhesség elkerülésére a szegény országokban, mivel nincs információjuk, nem jutnak hozzá vagy nincs rá pénzük - állapította meg egy csütörtökön megjelent dokumentum.

Ha megbízható módszert használnának ezek a nők, akkor látványosan, évi mintegy 89 millióról 22 millióra csökkenne a nem kívánt terhességek száma.

"A fejlődő régiókban élő nők reproduktív egészségi igényeinek kielégítése elérhető cél" - mondta Ann Starrs, a jelentést készítő, amerikai székhelyű Guttmacher Intézet munkatársa.

Amikor ezek a nők várandósak lesznek, sok millióan nem jutnak a szükséges gondozáshoz - áll a jelentésben.

A tanulmány kitér arra, hogy a 214 millió nő, aki nem akar teherbe esni, nem használ modern fogamzásgátló módszert, vagyis gumióvszert, tablettát vagy beültetett eszközt; 155 millióan egyáltalán nem védekeznek, a többiek megbízhatatlan módszerekhez folyamodnak.

A fejlődő országokban a terhességek majdnem felét nem akarják, mivel túl korán jön, vagy olyan nővel esik meg, aki egyáltalán nem akar gyermeket.

A Fekete-Afrikában és Délkelet-Ázsiában élő nők csaknem 60 százaléka akarja elkerülni, hogy várandós legyen, mégsem jut megfelelő védekezési módszerhez.

A világon évente 21,6 millió abortuszt végeznek nem biztonságos körülmények között, nem biztonságos módszerekkel, 10-ből 9-et a fejlődő országokban az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint.

A jelentés szerint 2017-ben mintegy 35 millió nő egészségügyi intézményen kívül szül.

Idén a becslések szerint fejlődő országokban 300 ezer nő veszíti életét terhességgel összefüggő okokból, 2,7 millió baba hal meg élete első hónapjában - írja a jelentés.

| nem kívánt terhesség, fogamzásgátlás, abortusz
2017-07-02 10:32:20


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...


hirdetés