A magánorvosok kerülik a vitatott abortusztabletta felírását

Hetekkel az után, hogy a vitatott RU-486 nevű abortusztabletta piacra került, a magánorvosok általában megkerülik a kérdést, hagyják, hogy az abortuszt végző klinikák legyenek az első számú elosztók.

tabletta, abortusz, terhesség, gyógyszer | The New York Times Health News Service   Medincorp | Mishra, R.

Egy évtizede folyik a vita az abortusztablette forgalombahozataláról. Azt várták tőle, hogy a hangosan ellenzett klinikákról az abortusz átkerül a csendes orvosi rendelőkbe.

A tabletta gyártójával, abortuszaktivistákkal és helyi orvosokkal folytatott beszélgetések azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a magánpraxisban dolgozó orvosok egy emberként kerülik a tabletta felírását, megvárják, hogy az RU-486-ot kísérő heves viták egy kicsit lecsillapodjanak.

Az abortuszt ellenző aktivisták kihasználják jogi és politikai kapcsolataikat, hogy biztosítsák, a tabletta még sokáig vitás  - így elvetendő - marad az orvosok számára is.

Connie Cronin az elmúlt héten tüntetést szervezett a Planned Parenthood Clinic előtt Boston Allston negyedében. Az RU-486 fő elosztója Massachusettsben minden bizonnyal ez a klinika lesz, Cronin és társai heti hét órában tiltakoznak az épület előtt.

Az abortuszt ellenző erők nagyon jól tudják, hogy a legtöbb orvos még mindig várakozó álláspontra helyezkedett a tablettával kapcsolatban.

Amerikában minden egyes magánorvos levelet kapott a szervezettől, amelyben élénken ecsetelték a tabletta esetleges mellékhatásait.

A Planned Parenthood három massachusettsi klinikája - Bostonban, Worcesterben és Springfieldben - a Mifeprex néven forgalmazott RU-486-ot január 2-án kezdte el forgalmazni.

A Boston Medical Center és a Brigham and Women’s Hospital, az állam vezető nemklinikai abortuszt végző helye még csak nyilatkozni sem óhajtott az RU-486-tal kapcsolatos terveiről.

Az abortuszhoz való jogokat hirdető aktivisták abban reménykednek, hogy elsőként a magán-szülészek és -nőgyógyászok fogják majd felírni betegeiknek az RU-486-ot, őket követik majd az általános orvosok, akik nem végeznek művi abortuszt.

Az RU-486-ot az Egyesült Államokban a Danco Laboratories LLC forgalmazza. A New York-i cég minden erejével kerüli a nyilvánosságot, amióta törzskönyvezték az egyetlen gyógyszert, amelyet forgalmaz.

Az RU-486 elleni leghevesebb támadást a texasi Dentonból, a Life Dynamics nevű abortuszt ellenző direct mail jogi szervezet kezdeményezte.

Az abortuszt ellenző ügyvédek szerint a mellékhatásai lesznek azok, amelyek az RU-486-ot a személyes kártérítési perek célpontjául tűzik majd ki.

Megjelent: The Boston Globe

| tabletta, abortusz, terhesség, gyógyszer
2002-07-31 17:51:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop