A magánorvosok kerülik a vitatott abortusztabletta felírását

Hetekkel az után, hogy a vitatott RU-486 nevű abortusztabletta piacra került, a magánorvosok általában megkerülik a kérdést, hagyják, hogy az abortuszt végző klinikák legyenek az első számú elosztók.

tabletta, abortusz, terhesség, gyógyszer | The New York Times Health News Service   Medincorp | Mishra, R.

Egy évtizede folyik a vita az abortusztablette forgalombahozataláról. Azt várták tőle, hogy a hangosan ellenzett klinikákról az abortusz átkerül a csendes orvosi rendelőkbe.

A tabletta gyártójával, abortuszaktivistákkal és helyi orvosokkal folytatott beszélgetések azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a magánpraxisban dolgozó orvosok egy emberként kerülik a tabletta felírását, megvárják, hogy az RU-486-ot kísérő heves viták egy kicsit lecsillapodjanak.

Az abortuszt ellenző aktivisták kihasználják jogi és politikai kapcsolataikat, hogy biztosítsák, a tabletta még sokáig vitás  - így elvetendő - marad az orvosok számára is.

Connie Cronin az elmúlt héten tüntetést szervezett a Planned Parenthood Clinic előtt Boston Allston negyedében. Az RU-486 fő elosztója Massachusettsben minden bizonnyal ez a klinika lesz, Cronin és társai heti hét órában tiltakoznak az épület előtt.

Az abortuszt ellenző erők nagyon jól tudják, hogy a legtöbb orvos még mindig várakozó álláspontra helyezkedett a tablettával kapcsolatban.

Amerikában minden egyes magánorvos levelet kapott a szervezettől, amelyben élénken ecsetelték a tabletta esetleges mellékhatásait.

A Planned Parenthood három massachusettsi klinikája - Bostonban, Worcesterben és Springfieldben - a Mifeprex néven forgalmazott RU-486-ot január 2-án kezdte el forgalmazni.

A Boston Medical Center és a Brigham and Women’s Hospital, az állam vezető nemklinikai abortuszt végző helye még csak nyilatkozni sem óhajtott az RU-486-tal kapcsolatos terveiről.

Az abortuszhoz való jogokat hirdető aktivisták abban reménykednek, hogy elsőként a magán-szülészek és -nőgyógyászok fogják majd felírni betegeiknek az RU-486-ot, őket követik majd az általános orvosok, akik nem végeznek művi abortuszt.

Az RU-486-ot az Egyesült Államokban a Danco Laboratories LLC forgalmazza. A New York-i cég minden erejével kerüli a nyilvánosságot, amióta törzskönyvezték az egyetlen gyógyszert, amelyet forgalmaz.

Az RU-486 elleni leghevesebb támadást a texasi Dentonból, a Life Dynamics nevű abortuszt ellenző direct mail jogi szervezet kezdeményezte.

Az abortuszt ellenző ügyvédek szerint a mellékhatásai lesznek azok, amelyek az RU-486-ot a személyes kártérítési perek célpontjául tűzik majd ki.

Megjelent: The Boston Globe

| tabletta, abortusz, terhesség, gyógyszer
2002-07-31 17:51:48


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...