Érvek és ellenérvek: beültethető fogamzásgátlók

A beültethető fogamzásgátló eszközöket jelenleg több mint egymillió nő használja az Egyesült Államokban. A leghatásosabb fogamzásgátló módszer, melyet valaha is kifejlesztettek, de mint minden egyéb fogamzásgátlónak, az implantatumoknak is vannak előnyei és hátrányai, melyet a páciensnek mérlegelnie kell, mielőtt eldönti, hogy a módszer alkalmas-e számára.

Az Egyesült Államokban jelenleg a Nortplant kereskedelmi név alatt forgalmazott eszközt használják, amely hat gyufaszál nagyságú gumirudacska, melyeket a felkar bőre alá ültetnek be egy rövid ambuláns műtét keretében. A rudacskák levonorgestrelt, szintetikus hormont bocsátanak ki, mely a terhesség ellen azáltal nyújt védelmet, hogy gátolja a peteérést és sűrűbbé teszi a méhnyak nyákját, ezáltal megakadályozva a hímivarsejtek bejutását.

Az implantátumok élettartama 5 év és ugyanolyan hatásosan előzik meg a terhességet, mint a fogamzásgátló tabletták és a sterilizáció, még néhány további előnnyel. Nem áll fenn az a veszély, hogy a páciens elfelejti vagy elveszíti a tablettáit. A módszer teljesen visszafordítható és az eltávolítás után két héten belül a termékenység helyreállítható .

Vannak azonban mellékhatások is. A módszert alkalmazók kb. 30%-ánál vérzési rendellenességek léphetnek fel, melyek igen változatosak, erősebb és rendszertelen vérzéstől a vérzés teljes kimaradásáig terjedhetnek. Idővel ez többnyire javul, azonban minden tizedik beteg kéri az implantátum eltávolítását vérzési rendellenesség miatt. Egyéb rendellenességek is lehetnek: fejfájás, hízás, akne és hangulati változások.

Hasonlóan a fogamzásgátló tablettákhoz, az implantátumok nem nyújtanak védelmet a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben, mint pl. a herpesz, AIDS vagy Clamydia így nem mellőzhető gumióvszer használata fertőzésveszély esetén.

Az implantátum eltávolítása, ugyanúgy mint a behelyezése, járóbetegként történik. A beavatkozás általában 10-30 percig tart. Érzéstelenítés után helyi érzéstelenítésben a kapszulákat csipeszekkel eltávolítják. A beültetés és eltávolítás biztonságos, ha a módszerben jártas orvos végzi.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| fogamzásgátló, beültethető, fogamzásgátlók, implantátumok, tabletták, vérzési rendellenességek, fogamzásgátló tabletták, beültethető fogamzásgátlók
2002-07-31 18:17:39

Web Design & Development Prowebshop