Egyre többen ismerik a "másnapi" fogamzásgátlót

NEW YORK - A másnapi, ún. sürgősségi fogamzásgátlás valamikor szinte titoknak számított, ám egy országos felmérésből kiderült, hogy egyre többen ismerik.

fogamzásgátlás, terhesség, sürgősségi, abortusz-tabletta, abortusz, terhességmegszakítás | The New York Times Health News Service   Medincorp

A telefonos felmérésben 1000 nőt és 300 férfit (18-44 éves kor között) kérdeztek meg, és a nők 66 százaléka, a férfiaknak pedig 51 százaléka hallott már a fogamzásgátlás eme formájáról - vagyis arról, hogy a nemkívánt terhesség ellen úgy is lehet védekezni, hogy az érintkezést követő 72 órán belül a nő a szokásosnál sokkal nagyobb dózisban vesz be fogamzásgátló tablettákat, vagy kifejezetten esemény utáni gyógyszert. Két évvel ezelőtt egy hasonló felmérésben még csupán a nők és férfiak 61, illetve 45 százaléka előtt volt ismert ez a sürgősségi módszer.

A nagyobb százalékos arány mindenképpen jó hír, mondta dr. Felicia Stewart, a kaliforniai Kaiser Family Foundation programigazgatója. Az alapítvány támogatta a sürgősségi fogamzásgátlás sajtókampányát. Ennek ellenére sokan vannak az amerikaiak között, akik alapvető tényekkel nincsenek tisztában a fogamzásgátlást illetően. Például a nők 55 százaléka hallott már a kifejezetten esemény utáni tablettákról, de azt nem tudták, hogy az Egyesült Államokban kaphatók is, és hogy az aktus után 24-72 órán belül kell bevenni.

Az úgynevezett abortusz-tabletta (vagy RU-486) úgy előzi meg a terhességet, hogy megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh falába. Ezáltal nem egy már meglévő terhességet szüntet meg, mivel az orvostudomány a terhességet a petesejt beágyazódásától számítja. Megfelelő módon alkalmazva a tabletta minimum 75 százalékkal csökkenti a terhesség valószínűségét.

Egy másik közvéleménykutatásban 750 egészségügyi dolgozót kérdeztek meg, és szinte mindegyikük úgy nyilatkozott, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás biztonságos és hatékony, viszont csak kevesen beszéltek róla a betegeikkel is. A számok valóban azt mutatják, hogy az orvosoknak csupán 10 százaléka beszél rendszeresen a betegeivel az ilyenfajta fogamzásgátlásról.

A felmérések az aktus utáni tabletták ismertségét próbálták meg kideríteni, de vannak más módszerek is a terhesség elkerülésére - például a csak progesztint tartalmazó tabletták, vagy egy méhbe helyezendő, rézből készült eszköz, amelyet a védekezés nélkül történt aktus után egy hétig kell használni.

Az aktus utáni tablettákkal az a gond, hogy a "gyártók nem reklámozzák őket, az orvosok nem beszélnek, a nők pedig nem tudnak róluk," mondta James Trusell, a Princeton Egyetem népességkutató irodájának igazgatója. A probléma megoldására az első lépés az lenne, ha lenne a piacon egy kizárólag erre a célra használatos gyógyszer, aminek a csomagolásáról is kiderülne a rendeltetése, fogalmazott dr. Luella Klein, az American College of Obstetricians and Gynecologists munkatársa, az atlantai Emory Egyetem professzora. Egy gyógyszergyártó, a Gynetics azt tervezi, hogy piacra dob egy esemény utáni tablettát, amely a csomagolásával is megfelel majd ennek az igénynek. Reményeik szerint a tabletta még 1998-ban forgalomba kerül, tudtuk meg Roderick L. Mackenzie-től, a cég egyik vezetőjétől.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| fogamzásgátlás, terhesség, sürgősségi, fogamzásgátlás, abortusz-tabletta, abortusz, terhességmegszakítás
2002-07-31 19:26:26


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...


hirdetés