Az FDA elfogadta az ''esemény utáni csomagot''

Az FDA elfogadta piaci forgalomba hozatalra az első sürgősségi fogamzásgátló csomagot, amely a jóslások szerint jelentősen csökkenti majd az Egyesült Államokban a nemkívánt terhességek számát.

terhesség, FDA, esemény után, tabletta | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

Ha a védekezés nélkül történt aktus után 72 órán belül, majd 12 óra elmúltával még egyszer beveszi valaki a tablettát - ami a normál fogamzásgátló pirula szokásosnál nagyobb dózisa - megelőzhető a terhesség.

Mivel az FDA szabályzata megengedi az orvos számára, hogy elfogadott gyógyszert nem elfogadott célra használjon föl, már eddig is az volt a gyakorlat, hogy az orvosok normál tablettából nagy mennyiséget írtak elő az ilyen esetekben.

Roderick L. Mackenzie, a New Jersey-i Gynetics Inc. elnök-alapítója szerint a sürgősségi fogamzásgátló csomag használatával kiküszöbölhető a találgatás a dózisokat illetően. Az új terméket Preven Emergency Contraceptive Kit néven kívánják forgalomba hozni. A négy fogamzásgátló tablettát és egy terhességi tesztet tartalmazó csomag megkönnyíti mind az orvosok, gyógyszerészek, mind pedig a nők életét, jelentette ki az elnök egy telefoninterjúban.

Dr. Anita L. Nelson, a Los Angeles-i UCLA szülész-nőgyógyász professzora szerint ez az elfogadás egy további lehetőséget jelent a nők számára, ha megszokott fogamzásgátlójuk valami miatt problémássá vált, vagy hogyha védekezés nélkül szeretkeztek. A nők otthon tarthatják a csomagot a gyógyszeres szekrényben, vagy hordhatnak magukkal receptet.

Az új tabletta elfogadásával az Egyesült Államokban megelőzhető lesz az évi 2,7 millió nemkívánt terhesség.

Ugyan 100 százalék biztonsággal nem előzi meg a terhességet, mégis jelentős mértékben csökkentheti annak bekövetkeztét, tette hozzá a professzorasszony.

Ha 100 nő védekezés nélkül élt nemi életet, 8-an közülük egy hónapon belül teherbe esnek. Ha mindegyikük alkalmazná az esemény utáni tablettát, csak két terhesség jutna 100 főre.

A professzorasszony hangsúlyozta, hogy az esemény utáni tabletta nem azonos az RU-486-tal, azzal a tablettával, amely megindítja a terhességet és nem került az FDA által elfogadásra. Az esemény utáni fogamzásgátló megakadályozza vagy késlelteti a petének a petefészekből történő leválását, vagy megakadályozza annak megtermékenyülését és beágyazódását.

Mackenzie professzorasszony szerint az esemény utáni tabletta 5 európai országban már 10 éve kapható.

''Ez egy hatékony és tökéletesen biztos módszer, elérhetővé kell tenni minden amerikai nő számára'' - mondta Robert Hatcher az atlantai Emory University szülész-nőgyógyász professzora.

A normál tablettával való bombázásnak mellékhatásai lehetnek, tette hozzá.

Az esemény utáni tablettát használó nőknek mintegy a felénél egy-két napig fölléphet hányinger, 5 közül egy esetben hányás is előfordulhat. Lehetséges további mellékhatások még a mellek érzékenysége, fejfájás, gyomorfájás és rendszertelen vérzés.

A szeptember végétől forgalomban levő Preven tájékoztatójában az áll, hogy a tablettát egy hónapban két alkalomnál többször nem ajánlatos használni.

Hatcher professzor hangsúlyozta, hogy a tabletta nem nyújt védelmet a HIV-vírus és más, nemi úton terjedő betegségek ellen.

Sokan attól tartanak, hogy az esemény utáni tabletta bevezetése zöld utat ad a gátlástalan szexnek, egy jeles orvosetikus nézete szerint az elfogadás morálisan is kívánatos. A nemkívánt terhesség megakadályozásával csökken majd az abortuszok száma, mondta Arthur Caplan, a philadelphiai Univerity of Pennsylvania mellett működő Center for Bioethics igazgatója. És ezeket minden bizonnyal a legtöbben örömmel üdvözlik majd.

Kaplan azt is várja a Preven elfogadásától, hogy ez a tény nyomást gyakorol a biztosítótársaságokra, hogy fedezzék a fogamzásgátlás költségeit. ''Azt hiszem, a nők is követelni fogják ezt'' - jelentette ki.

Mackenzie szerint a csomagot a Medicaid-visszatérítés szempontjából fogadták el, és reméli, hogy azok a biztosítótársaságok, amelyek már fizetnek a fogamzásgátlókért, erre a termékre is kiterjesztik a támogatást.

A csomag kiskereskedelmi ára 20 dollár körül lesz, tájékoztatott Mackenzie.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| terhesség, FDA, esemény után , tabletta
2002-07-31 21:58:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop