Fogamzásgátlás

A modern fogamzásgátló szerek megjelenéséhez nagyon hosszú út vezetett el. Első lépésként a szexualitásnak ki kellett lépnie a tabutémák közül, hogy a két ember közötti testi érintkezés kimondottan is az élet természetes részévé váljon. A társadalmi fejlődésnek és a szabadabb, nyíltabb élettér kialakításának ebben óriási szerepe volt. E nyíltság ma már az élet szinte minden területén tapasztalható ­ a szexualitásban mégis különös figyelmet érdemel.

fogamzásgátló, tabletta, hormon, fogamzásgátló módszerek, menstruáció | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Miskei, O.
A nők évszázadok óta küzdenek a nem kívánt terhességek elkerüléséért. A veszélyes praktikákat szerencsére ma már felváltották a biztonságos fogamzásgátló módszerek.

Sajnos sokan még ma is nehezen néznek szembe a fiatalkori szerelmek kibontakozásával és az ebből fakadó problémákkal. Bár a serdülőkori ter hességek magas száma elgondolkodtató ­ tiltással, fenyegetéssel semmit nem érünk el.

Elsődleges teendőnk tehát a felvilágosítás és a védelem. Fontos, hogy a fiatalokat megismertessük saját testükkel, illetve rávezessük őket a biztonságos, kulturált szexualitásra.

A serdülő lányok menstruációs ciklusa sokszor szabálytalan, testük állandó fejlődésben van. Az orvosok emiatt sokáig nem ajánlották a hormonális fogamzásgátlók használatát ­ a korábbi magas hormontartalmú tabletták szedése a fiatal lányok egyébként is labilis hormonháztartását ugyanis valóban felboríthatta volna. Hoszszú évek kutatásainak köszönhetően azonban ma már jelen vannak a piacon kifejezetten fiatal lányok számára kifejlesztett, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló készítmények is.

A három évtizede piacra dobott első fogamzásgátló tabletta 4000 mikrogramm körüli hormonmennyiségéhez képest az új gyógyszer hormontartalmát 100 mikrogramm alá sikerült csökkenteni. Ma tehát már a dózis 2,5%-a szükséges ugyanazon hatás elérése érdekében. A tabletták alacsony hormontartalma lehetővé teszi, hogy a fiatal lányok is élhessenek a legmodernebb fogamzásgátló módszer előnyeivel. A készítmény nagyfokú megbízhatósága különösen fontos e korosztály számára, hiszen a serdülők a legkevésbé fegyelmezett tablettaszedők ­ sokszor elfelejtik vagy kihagyják a gyógyszer bevételét.

A fiatalok a zavaró mellékhatások miatt hajlamosak lemondani a tabletta szedéséről. Az új készítmények esetében a súlygyarapodás, a köztivérzések előfordulása sokkal ritkább. A tabletta a fiatal lányoknál gyakran jelentkező görcsös, fájdalmas, bő havi vérzéssel járó kellemetlenségeket is megszünteti.

A rizikótényezők ilyen nagy mértékű kiiktatása a fiatal, a testi szerelemmel éppen ismerkedő korosztály számára is lehetővé teszi a biztonságos, egészséges szexuális életet.

| fogamzásgátló, tabletta, hormon, fogamzásgátló módszerek, menstruáció
2002-08-02 16:01:44


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...