Fogamzásgátlás

Az egyiptomiak idejében sem volt ismeretlen a fogamzásgátlás. Az ásatások alkalmával a múmiák kismedencecsontjánál aranygyűrűt találtak, ami azt mutatja, hogy már akkortájt megpróbáltak védekezni a nemkívánt terhességgel szemben. Az ötletet talán a tevék méhébe helyezett kavics adta, mely a modern IUE elődjeként szolgálta a sivatagi vándorlás során a terhességek megelőzését. Hogy milyen eszközök állnak ma rendelkezésre a nem kívánt terhesség elkerülésére, arról Dr. Vass Jánost, a Richter Gedeon Rt. Nőgyógyászati Marketing Osztályának vezetőjét kérdeztük.

fogamzásgátló, tabletta, terhesség, aktus, szex, IUE, IUD | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Nagy, E.
- Jelenleg Magyarországon is jelentős azon eszközök száma, am elyek közül választani lehet egy sikeres, biztonságos és elérhető védekezési módszert. A biztonságosság szempontjából vizsgálva, ha 100 nő egy évig használ egy módszert - fogamzásgátló tablettánál legfeljebb 1, méhen belüli fogamzásgátló eszköznél 2, óvszer vagy egyéb spermicid anyagok alkalmazásánál 6-19, természetes módszereknél 8-38, megszakított közösülésnél közel 40, védekezés nélkül pedig 80 nő esik teherbe.

Természetesen sokminden függ egy ország kulturális, gazdasági és szociális helyzetétől vagy vallási megszorításaitól. Franciaországban, illetve Hollandiában például a védekezők 30-40 %-a szed tablettát, 12 %-a illetve 8 %-a méhen belüli eszközöket használ, 3 %-a illetve 11 %-a óvszert használ. Érdekes lehet Japán, ahol csupán 2 %-a választotta a tablettákat és 40 %-a döntött a különböző óvszerek mellett. Mi magyarok fogamzásgátló tabletták terén nem állunk alatta az európai normáknak, hiszen 30-35 % védekezik így, ám ennek ellenére, ha az adatokat nézzük, 1994-ben 114 ezer szülésre 76 ezer terhességmegszakítás, míg 1996-ban 104,5 ezer szülésre 77,5 ezer abortusz jutott.

Hogy miért ez a tendencia? Erre nehéz egyértelmű választ adni, de az biztos, hogy a legérintettebbek, a legveszélyeztetettebb korosztály komoly ismerethiánnyal küzd.

A szakértők világszerte azt mondják, hogy az első szexuális együttlétek ideje eltolódik 17 éves kor alá, ugyanakkor a gyermekszülést csak 27-29 éves kor táján vállalják az asszonyok. Ebben a 10-12 éves időszakban szexuálisan aktívak, de kevésbé élnek a biztonságos fogamzásgátlás lehetőségeivel.

- Hogyan válasszunk a védekezési lehetőségek közül?

A magyar gyakorlat is azt igazolja, hogy a nők leggyakrabban tablettát használnak.

A választás alapelvei:

 • Laikus tanácsát ne fogadjuk el.
 • Kellő információval rendelkezzen a páciens a lehetséges eljárásokról (források: nőgyógyász, védőnők, szakirodalom, információs füzetek, stb.).
 • A védekezés megkezdését előzze meg a nőgyógyászati kórelőzmény felvétele és vizsgálata (beleértve az ún. rákszűrő vizsgálatot is).
 • Amikor mindennek birtokában vagyunk, akkor lehet és kell közösen (páciens és orvos) eldönteni, hogy kinek melyik védekezési mód ajánlott. Előnyös lenne a partnerkapcsolat szempontjából is, ha a döntés előkészítésében a férfiak is részt vennének.

  - Mennyiben segít az utóbbi időben megjelent sok újságcikk?

  -Nemzetközi példával élve Skóciában évekkel ezelőtt a felvilágosító tevékenységnek köszönhetően a terhességmegszakítások száma jelentősen csökkent. Az utóbbi időben viszont, amint alábbhagyott az információs munka, a terhességmegszakítá sok száma ismét növekedni kezdett.

  Tehát a hirdetések részben jó szolgálatot tesznek, hiszen tájékoztatják az olvasót arról, hogy milyen lehetőségek vannak, azonban elkövetnek olyan hibákat is, hogy azt állítják: ez a tabletta az, amelyik mindenkinek jó és ideális.

  - Miben rejlik az állítás veszélye?

  - A tabletta szedésének megkezdésekor, az első 2-3 hónapban egyébként is vannak szubjektív panaszok, amik természetes velejárói a szedésnek. Ha a készítményt nem megfelelően választották ki (például csak hirdetés alapján), és még ehhez hozzáadódnak ezek az egyedi panaszok, akkor elérhetjük azt, hogy az asszonyok mindenféle fogamzásgátló tabletta szedésétől idegenkedni fognak!

  Gondoljon csak bele! Ô azt olvasta, hogy ez a legjobb, a legmodernebb és legkevesebb hormont tartalmazó készítmény, de számára ez is csak a kellemetlenséget jelenti!

  A következménye az lesz, hogy egy kevésbé biztonságos módszert választ, vagy egészen egyszerűen elhagyja a fogamzásgátlást és a kritikus helyzetben az egyedüli megoldásként a terhességmegszakítást fogja választani.

  Nincsen mindenkire alkalmazható egyetlen ideális módszer!

  - Van-e lehetőség "vészhelyzetben"?

  - A világon és hazánkban is létezik olyan eljárás, amit Sürgősségi fogamzásgátlásnak neveznek. Ezzel kapcsolatban a legfőbb problémának azt érzem, hogy az orvos csak akkor tudja felvetni mint lehetőséget, hogyha megkeresik őt!

  Magyarországon a nőgyógyászok ismerik már az új lehetőséget, azonban vigyázat: csupán 72 óra áll rendelkezésre a nem kívánt terhesség megelőzésére, a nem védett szexuális aktust követően.

  - Nem tart Ön attól, hogy miután ez az abortusz előtti végső megoldás, felelőtlenül használják ezeket a tablettákat?

  - Úgy érzem, hogy Magyarországon a nők felelősséggel tudnak dönteni arról, hogy mikor kívánnak utódokat szülni. Persze elterjedhet az a hiedelem, hogy végre itt van a legújabb és bizonyosan a legjobb tabletta, de ez a sűrgősségi tabletta nem a rendszeres fogamzásgátlásra szolgál!

  Hiszem, hogy alapos felvilágosító munka eredményeképpen a nők szülész-nőgyógyászukkal karöltve rátalálhatnak a számukra legmegfelelőbb megelőző módszerre, és így a sűrgősségi ellátás csak "vészhelyzetben" kerül alkalmazásra.

  | fogamzásgátló, tabletta, terhesség, aktus, szex, IUE, IUD
  2005-01-17 12:35:54
  hirdetés
  hírdetés

  Web Design & Development Prowebshop