Sürgősségi fogamzásgátlás

- Kiknek ajánlja dr. Vass János szülész-nőgyógyász a sürgősségi tablettát?

fogamzásgátlás, terhesség, tabletta, sürgősségi fogamzásgátlás | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
Azok a lányok, akik még nem szednek rendszeresen fogamzásgátló tablettát, egy új lehetőséggel ismerkedhetnek meg, a sürgősségi fogamzásgálással, amely 72 órán belül nyújt segítséget a terhesség megelőzésében. Magyarországon évente 70 ezernél több terhességmegszakító mûtétet végeznek a kórházakban. 13 ezer a 18 évnél fiatalabbakon végzett mûtét, és 300 körüli a 14 éven aluliak abortusza.

- Azoknak, akik nem védekeztek a szexuális aktus során, vagy hiba történt a védekezésben (pl. kiszakadt az óvszer), illetve azoknak, akik nemi erőszak áldozatává estek. Számukra a tabletta néhány napon belül még lehetőséget nyújt egy nem kívánt terhesség megelőzésére.

- Mennyi időn belül és hogyan alkalmazható?

- Először 2 tablettát, majd 12 óra múlva újabb 2 tablettát kell bevenni. A tabletták szedését az eseménytől számított lehető legrövidebb időn belül kell elkezdeni, mert így növelhető a hatékonysága. Három nap áll a páciens rendelkezésére, hogy átgondolja a vele történteket, és orvoshoz fordulva sürgős segítséget kérjen.

- Mit tartalmaznak a tabletták?

- Hasonlóan a rendszeresen szedett fogamzásgátlókhoz tüszőhormont, sárgatesthormont, illetve ezek kombinációját. Viszont a gyors és eredményes, segítség érdekében nagyobb mennyiségû hormon van bennük, mint a rendszeresen szeresen szedendő fogamzásgátló tabletták egy napi adagjában.

- Hogyan fejtik ki hatásukat a tabletták?

- Attól függően, hogy mikor kerül alkalmazásra, befolyásolja a tüszőrepedést, akadályozza a fogamzást és/vagy a beágyazódást.

A beágyazódott, megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a sürgősségi tabletta nem hoz létre abortuszt, másrészt későn alkalmazott tabletta esetén nem kell tartani magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

- Mennyire hatékony a sürgősségi tabletta?

- 100%-os védelemről itt sem beszélhetünk, az eddigi vizsgálatok során kb. 75%-kal csökkentette a nem kívánt terhességek számát.

- Milyen mellékhatás jelentkezhet?

- Leggyakrabban hányinger, hányás jelentkezéseivel lehet számolni. Ritkábban fejfájás, szédülés, gyengeség, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel, mely azonban 2-4 órán belül általában rendeződik. Vérzés jelentkezhet a tabletta alkalmazását követő napokban, ez az esetek nagy részében pecsételő jellegû. Fontos! A sürgősségi tabletta egy hónapban csak egyszer alkalmazható. Tehát, ha rendszeres fogamzásgátlásra van szüksége a páciensnek, akkor az erre alkalmas fogamzásgátlási módszerek közül kell választania kezelőorvosa segítségével.

| fogamzásgátlás, terhesség, tabletta, sürgősségi fogamzásgátlás
2002-08-02 16:26:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop