Sürgősségi fogamzásgátlás

- Kiknek ajánlja dr. Vass János szülész-nőgyógyász a sürgősségi tablettát?

fogamzásgátlás, terhesség, tabletta, sürgősségi fogamzásgátlás | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
Azok a lányok, akik még nem szednek rendszeresen fogamzásgátló tablettát, egy új lehetőséggel ismerkedhetnek meg, a sürgősségi fogamzásgálással, amely 72 órán belül nyújt segítséget a terhesség megelőzésében. Magyarországon évente 70 ezernél több terhességmegszakító mûtétet végeznek a kórházakban. 13 ezer a 18 évnél fiatalabbakon végzett mûtét, és 300 körüli a 14 éven aluliak abortusza.

- Azoknak, akik nem védekeztek a szexuális aktus során, vagy hiba történt a védekezésben (pl. kiszakadt az óvszer), illetve azoknak, akik nemi erőszak áldozatává estek. Számukra a tabletta néhány napon belül még lehetőséget nyújt egy nem kívánt terhesség megelőzésére.

- Mennyi időn belül és hogyan alkalmazható?

- Először 2 tablettát, majd 12 óra múlva újabb 2 tablettát kell bevenni. A tabletták szedését az eseménytől számított lehető legrövidebb időn belül kell elkezdeni, mert így növelhető a hatékonysága. Három nap áll a páciens rendelkezésére, hogy átgondolja a vele történteket, és orvoshoz fordulva sürgős segítséget kérjen.

- Mit tartalmaznak a tabletták?

- Hasonlóan a rendszeresen szedett fogamzásgátlókhoz tüszőhormont, sárgatesthormont, illetve ezek kombinációját. Viszont a gyors és eredményes, segítség érdekében nagyobb mennyiségû hormon van bennük, mint a rendszeresen szeresen szedendő fogamzásgátló tabletták egy napi adagjában.

- Hogyan fejtik ki hatásukat a tabletták?

- Attól függően, hogy mikor kerül alkalmazásra, befolyásolja a tüszőrepedést, akadályozza a fogamzást és/vagy a beágyazódást.

A beágyazódott, megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a sürgősségi tabletta nem hoz létre abortuszt, másrészt későn alkalmazott tabletta esetén nem kell tartani magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

- Mennyire hatékony a sürgősségi tabletta?

- 100%-os védelemről itt sem beszélhetünk, az eddigi vizsgálatok során kb. 75%-kal csökkentette a nem kívánt terhességek számát.

- Milyen mellékhatás jelentkezhet?

- Leggyakrabban hányinger, hányás jelentkezéseivel lehet számolni. Ritkábban fejfájás, szédülés, gyengeség, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel, mely azonban 2-4 órán belül általában rendeződik. Vérzés jelentkezhet a tabletta alkalmazását követő napokban, ez az esetek nagy részében pecsételő jellegû. Fontos! A sürgősségi tabletta egy hónapban csak egyszer alkalmazható. Tehát, ha rendszeres fogamzásgátlásra van szüksége a páciensnek, akkor az erre alkalmas fogamzásgátlási módszerek közül kell választania kezelőorvosa segítségével.

| fogamzásgátlás, terhesség, tabletta, sürgősségi fogamzásgátlás
2002-08-02 16:26:26


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...