A terhességmegszakítás szövődményei

Mint minden orvosi műtéti beavatkozásnak, a terhességmegszakításnak is lehetnek szövődményei. Bár az ezzel kapcsolatos szakirodalom nem egységes, egy dolog egyértelmű: minél fiatalabb terhesség kerül megszakításra, annál kevesebb szövődménnyel kell számolni!

abortusz, terhességmegszakítás | Az abortusz 1997 ;   SubRosa Kiadó | Rákóczi, I.
Egyik ezzel foglalkozó vizsgálat kimutatta, hogy egy terhességi héttel később végzett abortusz 30%-kal növeli a szövődmények lehetőségét. Általánosságban elmondható, hogy a terhességmegszakításon átesett nők 5%-ának kell számolnia szövődményekkel. Ha ez magasnak tűnik, gondoljunk arra, hogy az esetek 95%ában minden probléma nélkül zajlik le a terhességmegszakítás. Természetesen amennyiben nem képzett személy végzi el az abortuszt (illegális abortusz), úgy a szövődmények száma ugrásszerűen megnövekszik.

Bármilyen sebészi beavatkozás - így a mandulaműtét, a vakbélműtét és egyéb más, látszólag egyszerű műtét - is magában hordozza a műtét halálos szövődményének lehetőségét. Ez így van a terhességmegszakítással is, azonban a halálos szövődmény rendkívül ritka (kb. 100 000 megszakításra esik 1 halálos szövődmény). Ha összehasonlítjuk a terhesség és a szülés időszakával, itt a halálos szövődmény 10-szer nagyobb (10:100 000 szülés).

Sokszor egyéb betegségek kialakulásáért a kórházban elvégzett terhességmegszakítást teszik felelőssé. Így ha valakinek húgyúti fertőzése (hólyaggyulladása) alakul ki, nehéz megmondani, vajon ugyanúgy kialakult volna, ha az abortusz nem történik meg. Pontosabb választ adnak erre a jól megtervezett vizsgálatok. Egy ilyen vizsgálatot végeztek Angliában: 6105 terhességmegszakításon átesett nő adatait hasonlítottak össze hasonló számú olyan nőével, akinél nem történt abortusz. Az eredmények azt mutatták, hogy a nők 90%-ónál nem volt semmilyen szövődmény, 2%-ában erős vérzést (>500 ml) lehetett kimutatni.

A terhességmegszakítás utáni szövődmények a következők lehetnek:

 • fertőzés;
 • terhességi szövetek visszamaradása a méhüregben;
 • vérzés;
 • méhnyak-elégtelenség;
 • méh átfúródása;
 • méhnyak elzáródása;
 • terhesség továbbviselése.

Fertőzés

A megfelelően (steril körülmények között) kivitelezett bármilyen sebészeti beavatkozás után is felléphet fertőzés. A terhességmegszakítások 1 %-óban kell ilyen szövődménnyel számolni. Típusos esetekben a fertőzés a hüvelyből kerül felfelé a méhűrbe, majd innen továbbterjed kétoldalt a méhkürtökben, méhkürtgyulladást okozva. A méhkürtök gyulladása a méhkürt falának hegesedéséhez vezethet és később meddőséget okozhat (méhkürtelzáródás). Sajnos a meddőség egyikfő oka a méhkürtök elzáródása. Ez azonban előfordulhat akkor is, ha nem történt terhességmegszakítás, hanem petefészek-gyulladás zajlott le! Ezért az orvosok egy része közvetlenül a megszakítás után antibiotikumot ír fel a gyulladásos szövődmények megelőzésére.

Ha az abortusz után a fertőzés tünetei mutatkoznak, azonnal jelentkezni kell a beavatkozást végző orvosnál. A fertőzések legnagyobb része megfelelő gyógyszer adásával és ágynyugalommal szövődmények nélkül jól kezelhető. A fertőzés kialakulhat akkor is, ha valaki az abortusz után elkezdte például a Doxycyclin szedését. Miért van ez? Valószínű, hogy ilyen esetekben a kórokozó nem reagált az alkalmazott antibiotikumra. Ezért fontos a megfelelő gyógyszer kiválasztása.

A fertőzés típusos tünetei a következők:

 • alhasi fájdalom - gyakran görcsös (hasonló a menstruációs fájdalomhoz);
 • deréktáji fájdalom;
 • alhasi érzékenység, különösen a szeméremszőrzet fölött, középen;
 • az alhas puffadása;
 • láz (38 °C);
 • erős, bűzös hüvelyi folyás;
 • fáradtság, levertség;
 • a házasélet közben fájdalom mélyen az alhas közepén;
 • gyenge hüvelyi vérzés.

Ha ezen tünetek közül valamennyi előfordul, akkor biztos, hogy fertőzésről van szó, és azonnal orvoshoz kell fordulni. Gyakran előfordulnak olyan esetek, amikor a fertőzés tünetei ellenére a páciens a terhességmegszakítás után még hetekig dolgozik, és csak ekkor keresi fel az orvost. Úgy gondolja, hogy ez normális. Ezért, ha kétség merül fel a fertőzés tüneteivel kapcsolatban, mindig orvoshoz kell fordulni.

Terhességi szövetek visszamaradása

A terhességi szövetek (a magzat, a lepény és a burok maradványai) visszamaradhatnak abortusz után a méh űrében (kb. 200 abortuszból 1 esetben). Jellemző, hogy a megszakítás után 2-3 héttel a következő tünetek jelentkeznek:

 • alhasi görcsös fájdalom;
 • alvadékos vérzés. Előfordulhat, hogy ez csak a következő menstruációnál figyelhető meg. Minden erősebb első vérzésről be kell számolni az orvosnak!;
 • menstruáció alatti derékfájdalom (amennyiben az abortusz előtt nem volt).

Ezen szövődmény kezelése a méhnyak tágításából és a méh belső felszínének kaparásából áll (= méhkaparás).

Vérzés

Véralvadási zavar miatt nagyon ritkán alakul ki erős vérzés. Ennek oka, hogy a vér nem alvad meg és emiatt nagyon erős vérzés lép fel.

A külső méhszáj elzáródása

A méhszájelzáródás (stenosis) az elégtelenség ellentéte. A tágítás következtében a méhnyak megvastagodik és hegesen gyógyulva elzárja a méhnyakat. Ennek következménye, hogy a menstruációs vér nem távozik szabadon a méhszájon át, így a menstruáció alatt erős görcsök jelentkezhetnek. Ilyen esetekben a méhszájat újra, finoman tágítani kell, hogy a vér távozni tudjon és így a panaszok megszűnjenek.

A méh átfúródása

A méhnyak tágítása és a küretkanál (abortuszkanál) alkalmazása során ritkán előfordulhat a méh átfúródása. Ez nem műhiba, hanem a műtét szövődménye. Újabban laparoszkópos műtéttel (hasi tükrözéssel) az esetek legnagyobb részében egyszerűen ellátható, így nem szükséges hasi műtétet végezni, mint régebben.

A terhesség továbbviselése

Ritkán előfordul, hogy a terhességmegszakítás nem volt sikeres, különösen korai terhességmegszakítás során (100 eset közül 1-szer az első héten végzett megszakítások esetében): a kis magzat nem kerül eltávolításra és továbbfejlődik. Ilyen esetben a terhességi tünetek nem szűnnek meg (hányinger, emlőfeszülés stb.).

Ha valakinél a terhességi tünetek a terhességmegszakítás után is fennállnak, azonnal jelentkezni kell a megszakítást végző orvosnál, aki ultrahangvizsgálatot végez és terhességi teszt meghatározását rendeli el. Meg kell jegyezni, hogy a terhességi teszt csalóka lehet, ugyanis a sikeres megszakítás után is néhány hétig még pozitív eredményt adhat. Ha valakiben felvetődik a gyanú a korai terhességmegszakítás után, hogy nem volt sikeres a beavatkozás, a 4-6 hét múlva elvégzett terhességi reakció megnyugtató lehet.

Az illegális abortusz

Napjainkban csak nagyon ritkán találkozunk olyan esetekkel, amikor nem hozzáértő személy jogellenesen végez terhességmegszakítást. Az illegális abortusz szövődményei jóval gyakoribbak, és nem ritka a halálos kimenetel sem.

| abortusz, terhességmegszakítás
2003-07-04 11:12:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop