Biztonságos védekezés - hormont nem tartalmazó módszerekkel

A védekezésnek köszönhetően ma már a párok maguk dönthetnek arról, hogy akarnak-e - és ha igen, mikor - gyereket. Fiatalabb olvasóink kedvéért bemutatjuk a leginkább alkalmazott lehetőségeket, melyek nem tartalmaznak hormont.

fogamzásgátlás | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(7):51-51   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
A védekezés történelmének legnagyobb mérföldköve a 60-as évek elején a fogamzásgátló tabletta bevezetése volt. Ma ugyan még ez számít a legbiztonságosabb védekezési módszernek, ám sokan szenvednek mellékhatásai miatt. A biztonság mértékegysége, melyet a módszerek bemutatásánál is megtalálnak, a Pearl-index. Ez azt mutatja, milyen gyakran következik be terhesség, ha 100 nő egy éven keresztül használja ezt a védekezési módszert. Ha egy módszernek a Pearl-indexe 4-es, ez azt jelenti, hogy egy éven belül 100 nő közül négy lesz terhes. Hogy az itt felsorolt módszerek közül melyik jöhet önnél szóba, azt partnerével és/vagy nőgyógyászával kell megbeszélnie.

Természetes családtervezés (NFP)

Hőmérőmódszer

Menete: a reggeli ébredési hőmérsékletet kell mérni (ez a peteérést követően a ciklus 2. felétől emelkedik), és közben hüvelyváladékot kell megfigyelni (a hőmérsékletet diagramon kell ábrázolni).

Biztonság: helyes használat esetén viszonylag nagy (Pearl-index 1-3)

Megjegyzés:

 • nagy gyakorlatot és gondosságot igényel
 • alkalmas védekezésre és a termékeny napok meghatározására

NFP-computer

Menete: apró komputerrel mérik nyelv alatt a reggeli hőmérsékletet (mint az előzőnél). A komputer elraktározza az értékeket, és kijelzőjén mutatja a termékeny és terméketlen napokat. Emellett lehet a vizeletben mérni a hormonkoncentráció változását is.

Biztonság: mint a hőmérőmódszernél, a gyártó adatai szerint 95% körüli

Megjegyzés: alkalmas védekezésre és a termékeny napok meghatározására

Sorompómódszer- mechanikus védkezés

Spirál

Menete: T alakú műanyag eszköz, ami vagy rézszállal van körbetekerve, vagy gestagent (hormont) tartalmaz. Hatása még nem teljesen tisztázott. Valószínűleg megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását, és megöli az ondósejteket.

Biztonság: viszonylag nagy (Pearl-index 0,3-3)

Megjegyzés:

 • nőgyógyász helyezi fel
 • gyulladás gyakran előfordulhat

Méhnyaksapka (pesszárium)

Menete: a méhnyakra helyezik fel, amihez hozzátapad. Megakadályozza az ondósejtek méhbe hatolását.

Biztonság: viszonylag kicsi (Pearl-index 7)

Megjegyzés:

 • gyógyszertárakban vény nélkül kapható
 • egyik fajtát az orvos helyezi fel a menstruáció után, és pár nappal előtte eltávolítjaé a másik fajtát a nő saját maga helyezheti fel a nemi aktus előtt

Diaphragma

Menete: puha gumival bevont fémgyűrű, ondóölő géllel bekenve. Megvédi a méhszájat és ezzel akadályozza az ondósejtek behatolását a méhbe.

Biztonság: helyes használat esetén viszonylag nagy (Pearl-index 2-4)

Megjegyzés:

 • méretét a nőgyógyász állapítja meg
 • minimum 10 perccel, maximum 2 órával az aktus előtt kell felhelyezni, eltávolítani pedig legfeljebb 6 órával utána, de 24 óránál tovább nem maradhat fenn!

Kondom

Menete: nagyon vékony latex gumimembrán, amit a férfi már merev péniszére kell felhúzni. Megakadályozza az ondósejtek behatolását a hüvelybe.

Biztonság: helyes használat és jó minőség esetén viszonylag nagy (Pearl-index 3-4)

Megjegyzés: véd a nemi betegségektől és a HIV-fertőzéstől

Kémiai sorompómódszer

tabletta, krém, kúp, tampon

Menete: aktus előtt kell felvinni a hüvelybe. Elpusztítja vagy megbénítja az ondósejteket és nyákdugót képez a méhszáj előtt.

Biztonság: helyes használat esetén viszonylag nagy (Pearl-index 0,74)

Megjegyzés:

 • szoptatás alatt is használható
 • óvja a hüvelyflórát
 • vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban

Sterilizáció

Nőknél

Menete: elektromos összeforrasztással vagy egy műanyag csipesszel teszik áthatolhatatlanná a petevezetéket. Elzárja a pete útját a méhbe.

Biztonság: nagyon nagy (Pearl-index 0,2)

Megjegyzés:

 • műtéti beavatkozás közben végzik, teljes altatásban
 • csak már többször szült nőknek javasolt
 • bonyolultabb beavatkozás, mint a férfiaknál

Férfiaknál

Menete: az ondóvezetéket átvágják, így az ondósejtek nem kerülhetnek ki a herékből.

Biztonság: nagyon nagy

Megjegyzés: műtéti beavatkozás, helyi érzéstelenítéssel

J. Zs.

JÓ TUDNI!

A fogamzásgátlók tartós, szünet nélküli szedésének igen sok mellékhatása lehet. Ezért feltétlen érdemes már módszereket is kipróbálni, s ha beválnak, inkább azokra áttérni. Ám ha valaki mégis ragaszkodik a tablettákhoz, legalább évente 3 hónap szünetet iktasson be, hogy a petefészkek működése ne legyen tartósan felfüggesztve, s hogy az esetleges szövődmények előfordulása csökkenjen.

Várható mellékhatások: májkárosodás, trombózisveszély, közti vérzés (pecsételő jellegű), elhízás, hajhullás, mióma és petefészekciszta képződése, csomók kialakulása a mellben, elhagyása után a menses nem vagy csak sokára tér vissza.

| fogamzásgátlás
2003-07-07 21:43:29


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...