A fogamzásgátlás biztonságáról

Egyik fogamzásgátlási módszer sem nyújt száz százalékos védelmet, de segít a nem kívánt terhesség kockázatát a minimumra csökkenteni, ha a párok tudják, miért vallottak kudarcot egyik vagy másik módszerrel.

fogamzásgátlás, biztonság | InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.

A 15-44 éves korú nők több mint 90 százaléka használ valamilyen fogamzásgátló eszközt vagy módszert.

Az első kérdés, amit a nők általában feltesznek: – Mennyire biztos?

A fogamzásgátlás módjának hatékonysága elsősorban azon múlik, mennyire rendszeresen és helyesen alkalmazzák. Egyes műtéti eljárások és eszközök – a nők sterilizálása, a vazektómia vagy a méhen belül felhelyezett eszközök – tökéletesen megbízhatók, és csak igen ritkán jön létre nem kívánt terhesség, mert ha egyszer ezeket a beavatkozásokat elvégezték, a páciensnek már semmit nem kell tennie. De mi a helyzet a születésszabályozás többi módszerével?

A fogamzásgátlás során bekövetkezett hibák akkor fordulnak elő, amikor valamiféle szabály vagy rendszer szerint történik a használat. A kudarc fő oka a hibás alkalmazás.

A gumi óvszert, a méhszáj-sapkát vagy pesszáriumot, illetve a spermaölőket minden egyes közösüléskor alkalmazni kell. Minden előfordulhat, elszakadhat a kondom vagy a pesszárium, mégis a leggyakoribb hiba az, hogy a párok semmit sem használnak. A helytelen használat a legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy ezek az eszközök a fürdőszoba polcán vagy az éjjeliszekrény fiókjában vannak. A tablettát szedő nők is gyakran elfelejtik bevenni a napi adagot.

A sterilizálás a legtökéletesebb módszer, de ez nem jelenti azt, hogy a legmegfelelőbb lenne, különösen, ha valaki még tervez a jövőben terhességet. Az életkornak igen fontos szerepe van a döntésben, anyagi, életmódbeli és szexuális aktivitás szempontjából egyaránt.

Meggondolandó tényező a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezés is, a nőgyógyászok ezért a tabletta és a kondom kettős használatát ajánlják, mert nagy biztonságot nyújt a nem kívánt terhesség ellen, és a betegségektől is megóv.

Ha valaki feledékeny, és már előfordult, hogy elfelejtette bevenni a tablettáját, jobb, ha a hetente cserélhető tapaszt választja. A harmadik generációs orális fogamzásgátlók a legalkalmasabbak az akne és a súlyos menstruációs görcsök esetén. A húgyúti fertőzésekre érzékenyek ne használjanak pesszáriumot vagy spermaölőt, mert ezek növelhetik a fertőzés veszélyét.

A fogamzásgátlás fő szabálya, hogy olyan módszert kell választani, amit a páciens helyesen és következetesen tud alkalmazni. Számos egyéb módszer is létezik, így mindenki megtalálhatja a számára legalkalmasabbat.

Forrás: InforMed Hírek 2.

| fogamzásgátlás, biztonság
2015-10-13 22:01:45


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...


hirdetés