Új fogamzásgátló módszerek

A fogamzásgátló módszerek fejlődése az utóbbi évtizedben jelentősen felgyorsult. Új készítmények jelentek meg, új alkalmazási módokat dolgoztak ki, az aggodalmat keltő bizonytalanságok is nagyrészt tisztázódtak.

fogamzásgátló, hormonális, tapasz, hüvelygyűrű, hüvelygyűrű | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Hulló, D.
A hormonális fogamzásgátlás meggyőző vizsgálatok adatai szerint kedvező hatású menstruációs rendellenességben, a vashiányos vérszegénységben, az emlő jóindulatú elváltozásaiban, a petefészek jóindulatú cisztás megbetegedéseinek megelőzésében, a kismedencei gyulladások csökkentésében, a méhen kívüli terhesség elkerülésében, a petefészek- és méhbelhártya daganat kialakulásának csökkenésében. Más vizsgálatok szerint több más betegségre is jó hatással van.

A hormontartalmú tablettákon kívül rendelkezésünkre állnak injekciók, bőr alatti implantátumok, hüvelygyűrűk, bőrtapaszok és méhen belüli eszközök is. Az így bejutott hatóanyagok nem jutnak közvetlenül a májba, kímélik azt, és a gyógyszer vérszintje is kiegyensúlyozottabb.

Közel két éve hazánkban is forgalomban van a kombinált hormontartalmú hüvelygyűrű. Ez egy 54 mm átmérőjű rugalmas gyűrű. Három hétre kell a hüvelybe helyezni, majd egy hétre eltávolítani, és ezt követően egy másik új gyűrűt kell behelyezni. A nők többsége egyszerűnek ítélte az alkalmazását.

A fogamzásgátló tapasz élettartama 7 nap. Egy ciklusban három tapasz szükséges, egy hét szünet követi, amikor megvonásos vérzés jelentkezik. Hátránya, 90 kg-nál nagyobb testsúlyúak számára kevésbé hatásos, és még nincs hazai forgalomban.

A csak progesztogént tartalmazó ösztrogénmentes készítmények minden olyan esetben alkalmazhatók, amikor a tüszőhormon adásának ellenjavallata van. Ilyen a 35 évnél idősebb dohányzó nők esete, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a viszérbetegség vagy a migrén fennállása. Hasonló állapotok a szoptatás, és bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek vagy antibiotikumok rendszeres szedése is. Tabletta, injekció, vagy méhen belüli eszköz formájában is elérhető ez a hormonkészítmény. Hátránya, hogy az első hónapokban rendszertelen, pecsételő vérzés jelentkezik, majd megszűnik a mestruáció a kezelés ideje alatt.

A bőr alatti implantátumok bőr alá helyezett pálcikákból állnak. Egyesek hatása akár 3 évig is eltart. Általában a felkar belső felszíne alá helyezik.

A sürgősségi fogamzásgátlás a terhesség megelőzése céljából alkalmazott módszer. Legtöbbször fiatalok első szexuális aktusa során, nemi erőszak áldozatainál, vagy a fogamzásgátlás egyéb módszerinek balesete esetén van rá szükség. Egyszeri alkalmazásra szolgál, a közösülést követő 72 órán belül kell bevenni az első, majd 12 óra elteltével a második tablettát. A hatékonysága annál nagyobb, minél korábban veszik igénybe. Egyes országokban ellenzik használatát, pedig nem vetélést idéz elő. A tüszőrepedés gátlásán keresztül hat, és nem abortuszt okoz. Hazánkban receptre kell felírni.

Az utóbbi időben megszervezték a sürgősségi fogamzásgátló szolgálatok és a tiniambulanciák megjelenését. További lépést jelentene, ha sikerülne a fogamzásgátlók árának mérséklése, hiszen sokan drágaságuk miatt nem tudják megvásárolni azokat.
| fogamzásgátló, hormonális, tapasz, hüvelygyűrű
2005-07-27 12:11:08

Web Design & Development Prowebshop