Új fogamzásgátló módszerek

A fogamzásgátló módszerek fejlődése az utóbbi évtizedben jelentősen felgyorsult. Új készítmények jelentek meg, új alkalmazási módokat dolgoztak ki, az aggodalmat keltő bizonytalanságok is nagyrészt tisztázódtak.

fogamzásgátló, hormonális, tapasz, hüvelygyűrű, hüvelygyűrű | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Hulló, D.
A hormonális fogamzásgátlás meggyőző vizsgálatok adatai szerint kedvező hatású menstruációs rendellenességben, a vashiányos vérszegénységben, az emlő jóindulatú elváltozásaiban, a petefészek jóindulatú cisztás megbetegedéseinek megelőzésében, a kismedencei gyulladások csökkentésében, a méhen kívüli terhesség elkerülésében, a petefészek- és méhbelhártya daganat kialakulásának csökkenésében. Más vizsgálatok szerint több más betegségre is jó hatással van.

A hormontartalmú tablettákon kívül rendelkezésünkre állnak injekciók, bőr alatti implantátumok, hüvelygyűrűk, bőrtapaszok és méhen belüli eszközök is. Az így bejutott hatóanyagok nem jutnak közvetlenül a májba, kímélik azt, és a gyógyszer vérszintje is kiegyensúlyozottabb.

Közel két éve hazánkban is forgalomban van a kombinált hormontartalmú hüvelygyűrű. Ez egy 54 mm átmérőjű rugalmas gyűrű. Három hétre kell a hüvelybe helyezni, majd egy hétre eltávolítani, és ezt követően egy másik új gyűrűt kell behelyezni. A nők többsége egyszerűnek ítélte az alkalmazását.

A fogamzásgátló tapasz élettartama 7 nap. Egy ciklusban három tapasz szükséges, egy hét szünet követi, amikor megvonásos vérzés jelentkezik. Hátránya, 90 kg-nál nagyobb testsúlyúak számára kevésbé hatásos, és még nincs hazai forgalomban.

A csak progesztogént tartalmazó ösztrogénmentes készítmények minden olyan esetben alkalmazhatók, amikor a tüszőhormon adásának ellenjavallata van. Ilyen a 35 évnél idősebb dohányzó nők esete, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a viszérbetegség vagy a migrén fennállása. Hasonló állapotok a szoptatás, és bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek vagy antibiotikumok rendszeres szedése is. Tabletta, injekció, vagy méhen belüli eszköz formájában is elérhető ez a hormonkészítmény. Hátránya, hogy az első hónapokban rendszertelen, pecsételő vérzés jelentkezik, majd megszűnik a mestruáció a kezelés ideje alatt.

A bőr alatti implantátumok bőr alá helyezett pálcikákból állnak. Egyesek hatása akár 3 évig is eltart. Általában a felkar belső felszíne alá helyezik.

A sürgősségi fogamzásgátlás a terhesség megelőzése céljából alkalmazott módszer. Legtöbbször fiatalok első szexuális aktusa során, nemi erőszak áldozatainál, vagy a fogamzásgátlás egyéb módszerinek balesete esetén van rá szükség. Egyszeri alkalmazásra szolgál, a közösülést követő 72 órán belül kell bevenni az első, majd 12 óra elteltével a második tablettát. A hatékonysága annál nagyobb, minél korábban veszik igénybe. Egyes országokban ellenzik használatát, pedig nem vetélést idéz elő. A tüszőrepedés gátlásán keresztül hat, és nem abortuszt okoz. Hazánkban receptre kell felírni.

Az utóbbi időben megszervezték a sürgősségi fogamzásgátló szolgálatok és a tiniambulanciák megjelenését. További lépést jelentene, ha sikerülne a fogamzásgátlók árának mérséklése, hiszen sokan drágaságuk miatt nem tudják megvásárolni azokat.
| fogamzásgátló, hormonális, tapasz, hüvelygyűrű
2005-07-27 12:11:08


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...