Nem lehet hízni a fogamzásgátló tablettától

Ha a fogamzásgátló tablettát szedő nő felszed pár kilót, ne a tablettát kárhoztassa, a kutatók szerint ugyanis nincs összefüggés a szájon át szedett fogamzásgátlók és a súlygyarapodás között.

fogamzásgátló, hízás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
– A nők idővel hajlamosak lesznek arra, hogy meghízzanak, de legjobb tudomásunk szerint tévhit, hogy ennek a tabletta lenne az oka – mondja dr. Laureen Lopez kutató, aki munkatársaival áttekintette 44, a hormonális fogamzásgátlókkal kapcsolatos kísérlet eredményeit.

A tanulmányok közül háromnál placebóval hasonlították össze a tablettát, ám nem tapasztaltak jelentős súlygyarapodást egyik csoportban sem. 41 tanulmány a hormonális fogamzásgátlók különféle típusait, adagolását és használatát vetette össze. Bár egyes nők híztak a kísérletek alatt, a kutató szerint semmi nem utal arra, hogy ez a tablettától lett volna.

A kutatók megállapították, hogy nem lehet biztonsággal kijelenteni, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta szedése nem okoz súlygyarapodást. Hozzátették azonban, hogy az áttekintett tanulmányok egyikében sem találtak „jelentős kapcsolatot” a hízás és a tabletták szedése között.

Gyakran előfordul, hogy épp a hízástól való félelem miatt választanak a nők kevésbé hatékony tablettát, sőt, sokan emiatt hagyják abba a hormonális fogamzásgátlók szedését. Ez különösen gyakori a fiatalabb nők körében. – A tablettától nem lehet meghízni, de attól igen, ha valaki sokat eszik, és keveset mozog – mondják a kutatók.

WebMD
| fogamzásgátló, hízás
2007-12-01 00:43:23


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...