Nem lehet hízni a fogamzásgátló tablettától

Ha a fogamzásgátló tablettát szedő nő felszed pár kilót, ne a tablettát kárhoztassa, a kutatók szerint ugyanis nincs összefüggés a szájon át szedett fogamzásgátlók és a súlygyarapodás között.

fogamzásgátló, hízás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
– A nők idővel hajlamosak lesznek arra, hogy meghízzanak, de legjobb tudomásunk szerint tévhit, hogy ennek a tabletta lenne az oka – mondja dr. Laureen Lopez kutató, aki munkatársaival áttekintette 44, a hormonális fogamzásgátlókkal kapcsolatos kísérlet eredményeit.

A tanulmányok közül háromnál placebóval hasonlították össze a tablettát, ám nem tapasztaltak jelentős súlygyarapodást egyik csoportban sem. 41 tanulmány a hormonális fogamzásgátlók különféle típusait, adagolását és használatát vetette össze. Bár egyes nők híztak a kísérletek alatt, a kutató szerint semmi nem utal arra, hogy ez a tablettától lett volna.

A kutatók megállapították, hogy nem lehet biztonsággal kijelenteni, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta szedése nem okoz súlygyarapodást. Hozzátették azonban, hogy az áttekintett tanulmányok egyikében sem találtak „jelentős kapcsolatot” a hízás és a tabletták szedése között.

Gyakran előfordul, hogy épp a hízástól való félelem miatt választanak a nők kevésbé hatékony tablettát, sőt, sokan emiatt hagyják abba a hormonális fogamzásgátlók szedését. Ez különösen gyakori a fiatalabb nők körében. – A tablettától nem lehet meghízni, de attól igen, ha valaki sokat eszik, és keveset mozog – mondják a kutatók.

WebMD
| fogamzásgátló, hízás
2007-12-01 00:43:23

Web Design & Development Prowebshop