Muszáj-e menstruálni?

Manapság annyi minden már választható, miért épp a havi vérzés legyen „kötelező”? Sokféle tabletta és más módszer áll rendelkezésre a nők számára, hogy szabályozzák, vagy akár el is hagyják ezt a rendszeres kellemetlenséget.

menstruáció, fogamzásgátló | InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.

Ha valaki fogamzásgátlást alkalmaz, nincs sok értelme a menstruációnak. A hormonális fogamzásgátlókat szedő nőknél a menstruációs ciklus amúgy sem valódi, csak ún. megvonásos vérzés, mialatt szüneteltetik a progeszteron hormon szedését.

A mai nők akár kilencszer többször menstruálhatnak, mint dédanyáik, akik egyrészt később kezdték, fiatalon mentek férjhez, és természetes módon szüneteltették a vérzést, hiszen éveken át terhesek voltak vagy szoptattak. A mai nők akár 450-szer is menstruálhatnak életük folyamán.

Mégis kutatásokból kiderül, hogy sok nő normálisnak tartja a havi vérzést, és ez nem is csoda. A lányok megtanulják, hogy a menstruáció a fogamzóképesség és a nőiesség jele, megindulása afféle beavatási szertartás.

Túlértékelik a menstruációt, de nem kell hozzá sok idő, míg a nők egyszerűen kellemetlenségnek fogják tekinteni, amire semmi szükség nincs.

Amióta az első hormonális fogamzásgátló az 1960-as években megjelent a piacon, a nők mindig is befolyásolták a havi ciklusukat, hogy bizonyos események ideje alatt, például esküvő, nyaralás vagy sportversenyek, ne menstruáljanak. Az első kísérletezők az orvosnők és az ápolónők voltak, akik a saját magukon kipróbált módszereket átadták betegeiknek is.

A menstruáció teljes megszüntetése akkor kapott lendületet, amikor 2003-ben megjelent egy tabletta, amelyet 12 hétig szednek, majd háromhavonta szünetet tartanak a megvonásos vérzés előidézésére. A nők elkezdtek gondolkodni, ha évente négy menstruáció elég, akkor van-e rá szükség egyáltalán?


| menstruáció, fogamzásgátló
2018-07-25 17:54:08


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...