Abortusz helyett fogamzásgátló

fogamzásgátló, abortusz, egészségbiztosító | Népszabadság   Népszabadság

A tizennyolc évnél fiatalabb lányok terhességmegszakításának csökkentéséért a Richter Gyógyszergyár a fogamzásgátló tabletták árának egyharmadát átvállalná az egészségbiztosítótól. Az orvosok támogatják az ajánlatot, a biztosító és a Népjóléti Minisztérium nem zárkózik el a jövő évi bevezetéstől. A tavalyi 74 ezer abortusz ötödét fiatalokon végeztek el.

Az Országos Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet (OSZNI) adatai alapján az elmúlt három évben némileg csökkent az abortuszok száma, de még tavaly is 74 ezernél több terhességmegszakító műtétet végeztek a kórházakban. Aggasztó, hogy meghaladja a 13 ezret a 18 évnél fiatalabbakon végzett műtét, és 300 körül van a 14 éven aluliak abortusza. Az orvosok szerint az abortusz miatt nemcsak lelki, hanem gyakran visszafordíthatatlan fizikai egészségkárosodás is éri a lányokat. Ezenkívül a rendőrségi statisztikák szerint évente 17-21 csecsemőgyilkosság történik az országban.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Gyógyszer Rt. elnök-vezérigazgatója a 18 éven aluliak terhességének megelőzése érdekében azt javasolja, hogy ingyen vagy minimális térítés ellenében jussanak a fogamzásgátló tablettákhoz. Jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem ad támogatást ezek árához. Ha elfogadják a javaslatot, a Richter a fogamzásgátlók termelői árának 30 százalékát átvállalja az OEP-től. Az OEP nem zárkózik el a javaslattól - mondta Hetényi László főosztályvezető-helyettes. Az orvosoknak azonban válaszolniuk kell arra, hogy nem veszélyezteti-e a fogamzásgátló a fiatalok egészségét.

Kerekesné Nemes Mária, az NM főosztályvezetője lapunk munkatársának kifejtette: a parlament az egészségbiztosító ez évi költségvetésében 102 milliárd forintot hagyott jóvá az orvosságok árának támogatására. Ennek alapján határozták meg a támogatott készítmények körét, amiben nincsenek benne a fogamzásgátlók. Ezért - szakmai egyeztetések után - csak jövőre kerülhet sor a támogatásukra. Ettől a minisztérium nem zárkózik el.

| fogamzásgátló, abortusz, egészségbiztosító
2002-07-10 11:34:22


Web Design & Development Prowebshop