Egyre több fiatal megy abortuszra

terhességmegszakítás, gyermek, nők, abortusz, nÅ‘k | Népszabadság   Népszabadság

A szakemberek szerint hazánkban 1994 óta folyamatosan nő azon állapotos nők száma, akik gyermekük megszülése helyett a terhességmegszakítást választják. Egy tavalyi felmérés kimutatta: a húsz éven aluli lányok közül többen döntenek az abortusz mellett, mint ahányan életet adnak magzatuknak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint 1996-ban száz élveszülésre hetvenhárom terhességmegszakítás jutott. Ez az arány a húsz év alatti fiataloknál még rosszabb: egy két évvel ezelőtti összesítés kimutatta, hogy míg száz gyermeknek életet adott édesanyja, addig százketten a magzatelhajtás mellett döntöttek ebben a korosztályban.

A Gyermek és Ifjúsági Koordinációs Tanács Titkárságának (GYIKT) a fiatalok helyzetéről készített jelentése azt tartalmazza: a gyermekvállalás későbbre halasztása miatt a szülő nők átlagos életkora egyre magasabb, a művi terhességmegszakításon áteső nők viszont egyre fiatalabbak. A ’80-as évek elején még a 30-34 éves nők vetették el leggyakrabban magzatukat, az évtized végére helyüket a 25-29 éves korosztályhoz tartozók vették át. A ’90-es évek elejétől pedig leginkább a 20-24 év közötti nők döntenek a terhességmegszakítás mellett. Egyre több hajadon, gyermektelen nő választja az abortuszt, és többen vannak azok is, akik első terhességüket szakíttatják meg.

A GYIKT adatai szerint a 20-29 éves nők körében az alacsonyabb iskolai végzettségűek két-háromszor gyakrabban jelentkeznek művi terhességmegszakításra. A húsz évnél fiatalabb, gimnáziumba járó vagy már érettségizett lányoknál viszont gyakoribb az abortusz, mint a nyolc osztályt végzetteknél. Hasonló a helyzet a 30 év feletti nőknél is: az egyetemet vagy főiskolát végzettek 35 éves koruk után már nem szívesen szülik meg megfogant gyermeküket, így gyakrabban szakíttatják meg terhességüket, mint a nyolc osztályt, vagy szakmunkásképzőt végzett társaik.

| terhességmegszakítás, gyermek, nők, abortusz
2002-07-10 10:47:39

Web Design & Development Prowebshop