Már az általános iskolában tanítják a fogamzásgátlást Nagy-Britanniában

Már az általános iskola utolsó évében tanítani fogják a brit gyermekeknek a fogamzásgátlást. Ezt az ajánlást tette kutatásai nyomán az az intézet, amely a szigetország tinédzsereiről megállapította, hogy szexuális értelemben ők a legaktívabbak Európában.

fogamzásgátlás, tinédzser, szex, | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed
Ugyancsak megdöbbentő tény, hogy a külvilág szemében igen konzervatív országnak számító Nagy-Britanniában a legmagasabb a tizenéves korban teherbe esett lányok aránya. A felmérés során az is kiderült, hogy a 15 éves fiatalok közül csupán minden harmadik használ gumióvszert – adta hírül a BBC News.

Az Institute for Public Policy Research elnevezésű kutatóintézet munkatársa közölte, hogy az elmúlt 50 esztendőben Nagy-Britanniában az első szexuális kapcsolat létesítésének kora a férfiaknál 20 évről 16-ra, nőknél 21-ről ugyancsak 16-ra csökkent.

Azoknak a fiatalembereknek az aránya, akik már a „törvényes kor” (vagyis gyakorlatilag a nagykorúság) előtt szexuálisan aktívak, kevesebb, mint 1%-ról 25%-ra nőtt ugyanezen idő alatt.

A kutatóintézet jelentése szerint a 15-19 éves nők korcsoportjában minden ezer főre 26 élve születés esett. Ez az adat kismértékben nagyobb, mint Lettországban, vagyis abban az országban, amelyik a következő legmagasabb ilyen arányt mutathatja fel, és több mint négyszer nagyobb, mint Cipruson, Szlovéniában, Svédországban és Dániában.

Valósággal sokkolta a szigetország közvéleményét az a megállapítás, hogy az elmúlt tíz évben a genitális Chlamydia-fertőzés 508%-kal nőtt a tinédzser korú fiúknál és 238%-kal az ebbe a korcsoportba tartozó lányoknál. A tizenéves fiúk körében a genitális herpesz 52%-kal, a tizenéves lányok körében 38%-kal nőtt. Ugyancsak jelentősen emelkedett a szifiliszfertőzések aránya a serdülő fiúk és lányok körében.

A brit oktatási minisztérium sietett cáfolni a fenti adatokat, közölve, hogy a tizenévesek körében csökkent a terhességek aránya. Nyilatkozatuk szerint az elmúlt húsz évet tekintve most van a legalacsonyabb szinten ez a szám, és 11,1%-kal csökkent, mióta 1998-ban megkezdték a tizenévesek terhességével foglalkozó stratégiai programot.

Natúrsziget
| fogamzásgátlás, tinédzser, szex,
2006-11-22 02:59:39


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...