Felülvizsgálják a fogamzásgátló tablettákat

Az amerikai kormány azt fontolgatja, hogy új szabályzókat ír elő a fogamzásgátló tablettákra, mert az újabban forgalomba kerülő gyógyszerek kevésbé hatékonyak a nem kívánt terhesség elkerülésében, mint az évtizedekkel korábban használatosak.

fogamzásgátló, antibébi, FDA | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az FDA egy szakértői testületet kért fel annak eldöntésére, szükséges-e új szabványok megfogalmazása a tabletták forgalombahozatala előtt.

Az FDA honlapján az olvasható, hogy az újabban kibocsátott fogamzásgátló tabletták kevésbé hatékonyak – akár kétszeres is lehet a hibaszázalék –, mint a korábbi termékek. Ennek oka valószínűleg az, hogy a gyártók kisebb hormonadagok használnak az ovuláció megakadályozására.

– A legelső antibébi-tabletták igen nagy dózisúak voltak, és fennállt a vérrögképződés, valamint más szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, ami a legtöbb nő számára elfogadhatatlan – mondja Amy Allina, a nők egészségvédelmével foglalkozó szakember. – A mai fogamzásgátlók a nők többsége számára igen biztonságosak.

Az 1960-as években törzskönyvezett legelső tablettáknál száz – a gyógyszert legalább egy évig szedő – nőre átlagosan kevesebb mint egy terhesség jutott. Az elmúlt tíz év során azonban a kormány olyan tablettákat is jóváhagyott, amelyeknél száz tablettát szedő nőre több mint két nem kívánt terhesség esik.

The New York Times
| fogamzásgátló, antibébi, FDA
2007-12-01 00:33:44


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...