Felülvizsgálják a fogamzásgátló tablettákat

Az amerikai kormány azt fontolgatja, hogy új szabályzókat ír elő a fogamzásgátló tablettákra, mert az újabban forgalomba kerülő gyógyszerek kevésbé hatékonyak a nem kívánt terhesség elkerülésében, mint az évtizedekkel korábban használatosak.

fogamzásgátló, antibébi, FDA | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az FDA egy szakértői testületet kért fel annak eldöntésére, szükséges-e új szabványok megfogalmazása a tabletták forgalombahozatala előtt.

Az FDA honlapján az olvasható, hogy az újabban kibocsátott fogamzásgátló tabletták kevésbé hatékonyak – akár kétszeres is lehet a hibaszázalék –, mint a korábbi termékek. Ennek oka valószínűleg az, hogy a gyártók kisebb hormonadagok használnak az ovuláció megakadályozására.

– A legelső antibébi-tabletták igen nagy dózisúak voltak, és fennállt a vérrögképződés, valamint más szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, ami a legtöbb nő számára elfogadhatatlan – mondja Amy Allina, a nők egészségvédelmével foglalkozó szakember. – A mai fogamzásgátlók a nők többsége számára igen biztonságosak.

Az 1960-as években törzskönyvezett legelső tablettáknál száz – a gyógyszert legalább egy évig szedő – nőre átlagosan kevesebb mint egy terhesség jutott. Az elmúlt tíz év során azonban a kormány olyan tablettákat is jóváhagyott, amelyeknél száz tablettát szedő nőre több mint két nem kívánt terhesség esik.

The New York Times
| fogamzásgátló, antibébi, FDA
2007-12-01 00:33:44

Web Design & Development Prowebshop