Válóban hízni lehet a fogamzásgátló tablettától?

A legtöbb nő a fogamzásgátló tablettának attól a mellékhatásától tart, hogy súlygyarapodást okozhat. Vajon igaz-e?

fogamzásgátló, hízás | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Amerikai kutatók a mindeddig legszélesebb körű vizsgálatot végezték el a témában megjelent tanulmányokkal kapcsolatban, és megállapították, hogy a legtöbb nőnél sem a tabletta, sem a tapasz nem felelős a pluszkilókért.

A szakértők által elemzett 44 tanulmányból 3-nél nem találtak különbséget a hormonális fogamzásgátlókat és a placebót szedők között. A többi tanulmány a tabletta különféle típusait és a hormontartalom mennyiségét vizsgálta, és ugyanerre a következtetésre jutott.

Lehet, hogy néhány évvel ezelőtt még igaz volt az az állítás, hogy a tablettától hízni lehet, akkor ugyanis az ösztrogén magas szintje vizenyőt okozott, és növelte az étvágyat is. Manapság azonban a tabletták java része már a korábbi mennyiségnek csupán a felét tartalmazza.

Egyes tanulmányok megemlítik, hogy bár a tabletta szedése a vízvisszatartás miatt eleinte okozhat némi súlyfelesleget, amint azonban a szervezet hozzászokik a hormonokhoz, ez a tünet elmúlik.

Van még egy tényező, amelynek semmi köze a tablettához: a legtöbb nő serdülőkorban kezdi szedni a tablettát, és szedi a húszas éveiben is, ez az a kor, amikor a nők természetes módon is felszednek néhány kilót.

Nem igaz tehát, hogy a fogamzásgátló tablettától hízni lehet.

The New York Times
| fogamzásgátló, hízás
2007-01-31 11:26:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop