A sürgősségi fogamzásgátlás nem csökkenti a nem kívánt terhességek számát

Lehet, hogy a válsághelyzetben levő nők számára jó megoldás az esemény utáni tabletta, de nem oldja meg a nem kívánt terhességek országos gondját, ha megkönnyítik a hozzáférését.

fogamzásgátlás, sürgősségi, esemény utáni tabletta | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Egy nyolc korábbi vizsgálatot áttekintő tanulmány szerint azok a nők, akik korábban és vény nélkül hozzájuthattak az esemény utáni tablettához, ugyanolyan gyakran estek teherbe, mint azok, akiknek előzetesen a tabletta nem állt rendelkezésére.

A B-terv (Plan B) az egyik legismertebb sürgősségi fogamzásgátló az Egyesült Államokban, de többféle gyógyszer is alkalmas a nemi együttlét utáni teherbeesés megakadályozására. A kezelésnek 5 napon belül meg kell kezdődnie, ám minél hamarabb kezdik, annál biztosabb a hatás.

– Azt vártuk, hogy ha a nő számára könnyebben elérhető az esemény utáni tabletta, akkor gyakrabban használják majd szükség esetén (a sürgősségi fogamzásgátlás ugyanis időfüggő gyógyszer), hogy elkerüljék a nem tervezett terhességet.

2001-ben az Egyesült Államokban a terhességek mintegy felét nem tervezték. A cél az, hogy 2010-re a nem kívánt terhességek arányát 30 százalékra csökkentsék. A Princeton-egyetem demográfusa, James Trussell szerint azonban ha megkönnyítik a sürgősségi tablettához való hozzájutást, nem érik el a kívánt hatást.

– Az egyén számára jó megoldás lehet, de országos méretekben nem váltja be a hozzá fűzött reményeket – mondja a kutató.

Chelsea Polis szerint azonban a vizsgálat eredménye még nem jelenti azt, hogy ne lehessen vény nélkül és könnyebben hozzájutni a tablettához. – A nők megérdemlik azt az esélyt, hogy akár utólag is védekezzenek. Előfordulhat erőszak, vagy az, hogy az óvszer hatástalan, és ilyenkor a sürgősségi tablettához való könnyebb hozzáférés megoldás lehet.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy semmivel sem viselkednek szabadosabban vagy kockázatosabban azok a nők, akik előre hozzáférhetnek az esemény utáni tablettához.

| fogamzásgátlás, sürgősségi, esemény utáni tabletta
2007-11-30 23:29:19


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...


hirdetés