A sürgősségi fogamzásgátlás nem csökkenti a nem kívánt terhességek számát

Lehet, hogy a válsághelyzetben levő nők számára jó megoldás az esemény utáni tabletta, de nem oldja meg a nem kívánt terhességek országos gondját, ha megkönnyítik a hozzáférését.

fogamzásgátlás, sürgősségi, esemény utáni tabletta | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Egy nyolc korábbi vizsgálatot áttekintő tanulmány szerint azok a nők, akik korábban és vény nélkül hozzájuthattak az esemény utáni tablettához, ugyanolyan gyakran estek teherbe, mint azok, akiknek előzetesen a tabletta nem állt rendelkezésére.

A B-terv (Plan B) az egyik legismertebb sürgősségi fogamzásgátló az Egyesült Államokban, de többféle gyógyszer is alkalmas a nemi együttlét utáni teherbeesés megakadályozására. A kezelésnek 5 napon belül meg kell kezdődnie, ám minél hamarabb kezdik, annál biztosabb a hatás.

– Azt vártuk, hogy ha a nő számára könnyebben elérhető az esemény utáni tabletta, akkor gyakrabban használják majd szükség esetén (a sürgősségi fogamzásgátlás ugyanis időfüggő gyógyszer), hogy elkerüljék a nem tervezett terhességet.

2001-ben az Egyesült Államokban a terhességek mintegy felét nem tervezték. A cél az, hogy 2010-re a nem kívánt terhességek arányát 30 százalékra csökkentsék. A Princeton-egyetem demográfusa, James Trussell szerint azonban ha megkönnyítik a sürgősségi tablettához való hozzájutást, nem érik el a kívánt hatást.

– Az egyén számára jó megoldás lehet, de országos méretekben nem váltja be a hozzá fűzött reményeket – mondja a kutató.

Chelsea Polis szerint azonban a vizsgálat eredménye még nem jelenti azt, hogy ne lehessen vény nélkül és könnyebben hozzájutni a tablettához. – A nők megérdemlik azt az esélyt, hogy akár utólag is védekezzenek. Előfordulhat erőszak, vagy az, hogy az óvszer hatástalan, és ilyenkor a sürgősségi tablettához való könnyebb hozzáférés megoldás lehet.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy semmivel sem viselkednek szabadosabban vagy kockázatosabban azok a nők, akik előre hozzáférhetnek az esemény utáni tablettához.

| fogamzásgátlás, sürgősségi, esemény utáni tabletta
2007-11-30 23:29:19