A fogamzásgátlás biztonságáról

Egyik fogamzásgátlási módszer sem nyújt száz százalékos védelmet, de segít a nem kívánt terhesség kockázatát a minimumra csökkenteni, ha a párok tudják, miért vallottak kudarcot egyik vagy másik módszerrel.

| InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

DigitalPhotos Net
A 15-44 éves korú nők több mint 90 százaléka használ valamilyen fogamzásgátló eszközt vagy módszert. Az első kérdés, amit a nők általában feltesznek: Mennyire biztos?

A fogamzásgátlás módjának hatékonysága elsősorban azon múlik, mennyire rendszeresen és helyesen alkalmazzák. Egyes műtéti eljárások és eszközök – a nők sterilizálása, a vazektómia vagy a méhen belül felhelyezett eszközök – tökéletesen megbízhatók, és csak igen ritkán jön létre nem kívánt terhesség, mert ha egyszer ezeket a beavatkozásokat elvégezték, a páciensnek már semmit nem kell tennie. De mi a helyzet a születésszabályozás többi módszerével?

A fogamzásgátlás során bekövetkezett hibák akkor fordulnak elő, amikor valamiféle szabály vagy rendszer szerint történik a használat. A kudarc fő oka a hibás alkalmazás.


A gumi óvszert, a méhszáj-sapkát vagy pesszáriumot, illetve a spermaölőket minden egyes közösüléskor alkalmazni kell. Minden előfordulhat, elszakadhat a kondom vagy a pesszárium, mégis a leggyakoribb hiba az, hogy a párok semmit sem használnak. A helytelen használat a legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy ezek az eszközök a fürdőszoba polcán vagy az éjjeliszekrény fiókjában vannak. A tablettát szedő nők is gyakran elfelejtik bevenni a napi adagot.

A sterilizálás a legtökéletesebb módszer, de ez nem jelenti azt, hogy a legmegfelelőbb lenne, különösen, ha valaki még tervez a jövőben terhességet. Az életkornak igen fontos szerepe van a döntésben, anyagi, életmódbeli és szexuális aktivitás szempontjából egyaránt.

Meggondolandó tényező a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezés is, a nőgyógyászok ezért a tabletta és a kondom kettős használatát ajánlják, mert nagy biztonságot nyújt a nem kívánt terhesség ellen, és a betegségektől is megóv.


Ha valaki feledékeny, és már előfordult, hogy elfelejtette bevenni a tablettáját, jobb, ha a hetente cserélhető tapaszt választja. A harmadik generációs orális fogamzásgátlók a legalkalmasabbak az akne és a súlyos menstruációs görcsök esetén. A húgyúti fertőzésekre érzékenyek ne használjanak pesszáriumot vagy spermaölőt, mert ezek növelhetik a fertőzés veszélyét.

A fogamzásgátlás fő szabálya, hogy olyan módszert kell választani, amit a páciens helyesen és következetesen tud alkalmazni. Számos egyéb módszer is létezik, így mindenki megtalálhatja a számára legalkalmasabbat.

| fogamzásgátlás, biztonság
2023-02-15 16:38:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop