A fogamzásgátló tabletta nem ismert hatása

A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig is védettek bizonyos daganatokkal szemben - állapították meg az Aberdeen-i Egyetem kutatói.


A tanulmány szerint a valaha fogamzásgátló tablettát szedett nők esetében kisebb a kockázata a vastag- és végbélrák, méhnyálkahártya- vagy petefészekrák kialakulásának, mint azoknál a nőknél, akik soha nem szedtek ilyen pirulát.

A fogamzásgátló pirulák hatását vizsgáló eddigi leghosszabb távú kutatás eredményeit a tudósok az American Journal of Obstetrics and Gynaecology folyóiratban publikálták.

A tanulmány a rák minden típusának kockázatát felmérte a fogamzásgátlót szedő nők körében. Az eredmények azt mutatták, hogy a termékeny időszakban szedett pirulák miatt az élet későbbi szakaszában - amikor a legtöbb daganatos betegség kezdődik - sem alakul ki új rákkockázat.

A brit Háziorvosok Királyi Kollégiuma 1968-ban indította el a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos kutatást, amelynek elsődleges célja a szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták hosszú távú hatásainak vizsgálata volt.

A vizsgálatban 46 ezer nő adatait dolgozták fel, amelyek akár 44 évre nyúltak vissza.

A tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a fogamzásgátló tabletták egyes daganatok ellen védő hatása a szedés befejezése után még harminc évig tart. Az elemzés azt is kimutatta, hogy az idő előrehaladásával nem jelentkezik új rákkockázat ezeknél a nőknél.

| fogamzásgátló, vastagbélrák, végbélrák, méhnyálkahártyarák, petefészekrák
2017-03-26 14:52:24
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop