A fogamzásgátló tablettákat szedő nők nehezebben értékelik az arckifejezéseket

Ezt egy tanulmány eredményei hozták nyilvánosságra a Universität Greifswald kutatói a Frontiers in Neuroscience című folyóiratban.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sarkady, L.

Kép: Science

A foganzásgátló tabletták a legtöbbet vizsgált gyógyszerek a világon. Számtalan tanulmány foglalkozott a hormonháztartás és a szexuális funkció, a szív és a keringési rendszer, a rák és a trombózis kockázat, sőt a psziché területére gyakorolt mellékhatásaikkal.

Azonban eddig alig ismert, hogy vannak-e hatásuk a tudatra. Ezekhez tartozik például az a képesség, hogy másoknak az arckifejezésén jelentkező érzelmek felismerését.

A kutatók 42 nővel, akik tablettát szedtek és 53-mal, akik nem, elvégeztették a „Reading the Mind in the Eyes“ („gondolatok olvasása a szemekből”) tesztet. Ez a szoftver 36 arcképfotóból áll, melyeket a részvevőknek négy érzelem közül eggyel azonosítani kellett (játékos kedvű, vigasztaló, felbosszantott vagy unatkozó).

A fogamzásgátlót szedők rosszabbul ítélték meg a fotón látható személyek érzelmeit, mint a nem-védekezők. A különbség nem volt jelentős, a hibaszázalék a fogamzásgátlót használó nőknél kb. 10%-kal volt csak magasabb. Az eltérés azonban éppen a fiatalabb nőknél fontos, mivel ez az emberek közötti kapcsolat kezdeményezését és fenntartását megnehezítik.

Ezért a nőgyógyászoknak nem szabad erről a lehetséges hátrányról megfeledkezni.

Nem ismert, hogy ezek a különbségeknek mi az alapuljuk. Az alkalmazott hormonok okozzák, az kézenfekvő. Viszont a hormonális változások hatása a menstruációs ciklus alatt ezen a téren nem volt kimutatható.

dr. Sarkady László

| pszichés elváltozások, arckifejezés értékelése
2023-01-14 13:10:52
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop