A lengyel kormányfő támogatná a magzat védelméről szóló törvény szigorítását

Személyesen támogatná az abortusz teljes betiltását, de nem rendelne el ez ügyben szavazási pártfegyelmet Beata Szydlo kormányfő, aki csütörtökön a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozott a püspöki kar erre vonatkozó felhívásáról. Hasonló állásponton van Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is.

A terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szerdán a lengyel püspöki kar elnöksége szorgalmazta egy felhívásban. A lengyelországi életvédő egyesületek pedig nemrégiben aláírásgyűjtést kezdeményeztek a terhességmegszakítást teljességgel tiltó, ugyanakkor a beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást is feltételező törvényjavaslat támogatására.

A rádióbeszélgetés során Szydlo elmondta: rossz dolog lenne, ha az ennyire érzékeny témával foglalkozó, egyelőre be nem terjesztett törvényjavaslat politikai harc tárgyává válna. Aláhúzta: a témáról tárgyilagos vitát kell folytatni. "Érdemes lenne a szakértők, a tekintélyek hangját meghallgatni" - mondta. Amennyiben sor kerül parlamenti szavazásra, "mindnyájan saját lelkiismeretünk szerint járunk el" - jelentette ki, hozzátéve: "ami a magam, Beata Szydlo személyes véleményét illeti - igen, támogatom a kezdeményezést".

A püspökkari felhívásról csütörtökön Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke is nyilatkozott a sajtónak. "Katolikusként az ilyen ügyekben alárendelem magam a püspökök által hirdetett tanításnak" - mondta, hangsúlyozva egyúttal, hogy a PiS-ben a lelkiismereti ügyekben nem kötelez szavazási fegyelem. Mindazonáltal elmondta: meggyőződése, hogy frakciójának "óriási többsége, meglehet, hogy mindenki" támogatná a törvény szigorítását.

Az abortusz teljes megtiltását a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, az ellenzéki Kukiz'15 elnöke is támogatná. Pawel Kukiz is hangsúlyozta: személyes álláspontjáról van szó.

A jelenlegi előírásokról szóló vita megnyitását a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) képviselőinek nagy része, valamint a szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern) utasítja el. Grzegorz Schetyna, a PO elnöke csütörtöki sajtóértekezletén úgy vélekedett: amennyiben a téma napirendre kerül, ez "érzelmi alapú, meggondolatlan és rossz reakciókat vált ki nemcsak a parlamentben, hanem országszerte is".

Az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény értelmében az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.

A szigorítás mellett megszólalók azzal érvelnek: nem szabad tönkretenni az emberi életet, mely a fogantatással kezdődik, és csak a természetesen bekövetkezett halállal ér véget. Az utóbbi napokban többen emlékeztettek egy március eleji esetre az egyik varsói kórházból: a jelenlegi keretek között törvényesen, a Down-szindrómára valló orvosi dokumentáció alapján abortuszt végeztek egy, a terhesség 24. hetében járó asszonynál, és az ennek ellenére élve született babát minden orvosi segítség nélkül egy órán keresztül haldokolni hagyták. Életvédők szerint lengyelországi kórházakban hasonló esetek többször is előfordultak.

| terhességmegszakítás, művi abortusz, Lengyelország
2016-03-31 21:16:14


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...