Hirdetés

Abortuszvita Lengyelországban

A konzervatív politikusok „gyilkos” vállalkozásnak nevezik, a nők jogaiért küzdő aktivisták reménysugárként köszöntik azt a holland hajót, amelynek fedélzetén elvégeztethetik a terhesség-megszakítást azok a lengyel nők is, akik nem akarnak illegális eszközökhöz folyamodni, vagy külföldre menni.

abortusz, Lengyelország |

InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.

A szigorúan katolikus Lengyelországban, II. János Pál pápa hazájában a nők még azt is eltűrik, hogy tojással vagy vörös festékkel dobálják meg őket, ha leszállnak a hajóról.
A rendszerváltozás előtt, hasonlóan a többi kommunista országhoz Lengyelországban is gyakorlatilag teljesen szabad volt az abortusz.
Azóta a legtöbb országban bizonyos megkötöttségeket vezettek be, például Bulgáriában, Észtországban és Magyarországon csak a terhesség 12 hetéig végzik el az abortuszt.
Lengyelországban egy 1993-as törvény csak akkor engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az anya életének védelme megkívánja, ha a magzat súlyosan károsodott, vagy ha erőszak, illetve vérfertőzés következménye a terhesség.
Előfordul, hogy még e feltételek valamelyikének megléte esetén sem hajlandók a lengyel orvosok elvégezni a műtétet.
A legális abortuszok számra a kommunizmus alatti időkben tapasztalt éve 180 ezerről évi 150-re esett vissza, a nők jogaiért harcoló szervezetek azonban azt állítják, megnőtt az illegális műtétek száma. Évente mintegy 60-200 ezer nő kéri az abortuszt, vagy illegálisan, vagy külföldön.
A katolikus egyház támogatásával hatalomra jutott jelenlegi baloldali kormány nem kívánja megváltoztatni a szigorú törvényt.
abortusz, Lengyelország

2005-05-24 00:14:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop