Hirdetés

Biztonságos az abortusz-tabletta otthoni használata

Az abortusz-tabletta bevétele otthon, online segítség mellett, ugyanolyan biztonságos, mint a kórházban – a Women on Web hollandiai nonprofit szervezet tanulmánya szerint, melyet a British Medical Journal közölt. A tablettákat 1988 óta alkalmazzák korai terhességmegszakításra.

abortus-tabletta, terhességmegszakítás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A szervezet tanáccsal és tablettával látja el a terhesség korai szakaszában hozzájuk forduló nőket több mint 140 olyan országban, ahol a terhességmegszakítást szigorú korlátok között lehet csak igénybe venni.

A kutatók 1000 írországi és észak-írországi nő esetét vizsgálták meg, akik a szervezet portálján keresztül jutottak abortusz-tablettához. Írországban és Észak-Írországban kivételesen szigorúak az abortusz szabályai, gyakran csak azoknak teszik lehetővé, akik életveszélyben vannak. A résztvevők terhessége kilenc hétnél fiatalabb volt az online konzultáció időpontjában.

Az online szolgáltatást egy kérdőív kitöltésével lehet igénybe venni, ezt orvos ellenőrzi. Ezután küldenek kétféle tablettát és a bevételéhez szükséges útmutatót. Később arra kérik a hozzájuk fordulókat, töltsenek ki egy értékelő kérdőívet is.

A nők 95 százaléka a terhesség sikeres befejezéséről számolt be, kevesebb mint tíz százalékánál léptek fel olyan tünetek - erős vérzés, láz vagy hosszan tartó fájdalom. A résztvevők közül hétnek kellett vérátömlesztést adni, 26-an kaptak antibiotikumot, haláleset nem volt.

Ez az arány hasonló az abortusz-tabletta kórházi alkalmazásakor tapasztalt arányhoz azokban az országokban, ahol az abortusz legális és a tabletta engedélyezett.

A misszió három év alatt 1636 nőnek küldött tablettát, egyharmadukról nincs abortusz utáni információ, tehát elképzelhető, hogy nem minden szövődményről tudnak. A szervezet az elmúlt tíz évben mintegy 50 ezer nőnek segített.

"A kutatás bizonyította, hogy a hivatalos egészségügyi rendszeren kívüli gyógyszeres abortusz ugyanolyan biztonságos és hatékony lehet, mint a kórházi. A nők képesek elvégezni otthon a műveletet és tudják, mikor kell orvoshoz fordulniuk" - mondta az Austini Texasi Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Hirdetés
Hirdetés