Biztonságos védekezés - hormont nem tartalmazó módszerekkel

A védekezésnek köszönhetően ma már a párok maguk dönthetnek arról, hogy akarnak-e - és ha igen, mikor - gyereket. Fiatalabb olvasóink kedvéért bemutatjuk a leginkább alkalmazott lehetőségeket, melyek nem tartalmaznak hormont.

fogamzásgátlás | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(7):51-51   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
A védekezés történelmének legnagyobb mérföldköve a 60-as évek elején a fogamzásgátló tabletta bevezetése volt. Ma ugyan még ez számít a legbiztonságosabb védekezési módszernek, ám sokan szenvednek mellékhatásai miatt. A biztonság mértékegysége, melyet a módszerek bemutatásánál is megtalálnak, a Pearl-index. Ez azt mutatja, milyen gyakran következik be terhesség, ha 100 nő egy éven keresztül használja ezt a védekezési módszert. Ha egy módszernek a Pearl-indexe 4-es, ez azt jelenti, hogy egy éven belül 100 nő közül négy lesz terhes. Hogy az itt felsorolt módszerek közül melyik jöhet önnél szóba, azt partnerével és/vagy nőgyógyászával kell megbeszélnie.

Természetes családtervezés (NFP)

Hőmérőmódszer

Menete: a reggeli ébredési hőmérsékletet kell mérni (ez a peteérést követően a ciklus 2. felétől emelkedik), és közben hüvelyváladékot kell megfigyelni (a hőmérsékletet diagramon kell ábrázolni).

Biztonság: helyes használat esetén viszonylag nagy (Pearl-index 1-3)

Megjegyzés:

 • nagy gyakorlatot és gondosságot igényel
 • alkalmas védekezésre és a termékeny napok meghatározására

NFP-computer

Menete: apró komputerrel mérik nyelv alatt a reggeli hőmérsékletet (mint az előzőnél). A komputer elraktározza az értékeket, és kijelzőjén mutatja a termékeny és terméketlen napokat. Emellett lehet a vizeletben mérni a hormonkoncentráció változását is.

Biztonság: mint a hőmérőmódszernél, a gyártó adatai szerint 95% körüli

Megjegyzés: alkalmas védekezésre és a termékeny napok meghatározására

Sorompómódszer- mechanikus védkezés

Spirál

Menete: T alakú műanyag eszköz, ami vagy rézszállal van körbetekerve, vagy gestagent (hormont) tartalmaz. Hatása még nem teljesen tisztázott. Valószínűleg megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását, és megöli az ondósejteket.

Biztonság: viszonylag nagy (Pearl-index 0,3-3)

Megjegyzés:

 • nőgyógyász helyezi fel
 • gyulladás gyakran előfordulhat

Méhnyaksapka (pesszárium)

Menete: a méhnyakra helyezik fel, amihez hozzátapad. Megakadályozza az ondósejtek méhbe hatolását.

Biztonság: viszonylag kicsi (Pearl-index 7)

Megjegyzés:

 • gyógyszertárakban vény nélkül kapható
 • egyik fajtát az orvos helyezi fel a menstruáció után, és pár nappal előtte eltávolítjaé a másik fajtát a nő saját maga helyezheti fel a nemi aktus előtt

Diaphragma

Menete: puha gumival bevont fémgyűrű, ondóölő géllel bekenve. Megvédi a méhszájat és ezzel akadályozza az ondósejtek behatolását a méhbe.

Biztonság: helyes használat esetén viszonylag nagy (Pearl-index 2-4)

Megjegyzés:

 • méretét a nőgyógyász állapítja meg
 • minimum 10 perccel, maximum 2 órával az aktus előtt kell felhelyezni, eltávolítani pedig legfeljebb 6 órával utána, de 24 óránál tovább nem maradhat fenn!

Kondom

Menete: nagyon vékony latex gumimembrán, amit a férfi már merev péniszére kell felhúzni. Megakadályozza az ondósejtek behatolását a hüvelybe.

Biztonság: helyes használat és jó minőség esetén viszonylag nagy (Pearl-index 3-4)

Megjegyzés: véd a nemi betegségektől és a HIV-fertőzéstől

Kémiai sorompómódszer

tabletta, krém, kúp, tampon

Menete: aktus előtt kell felvinni a hüvelybe. Elpusztítja vagy megbénítja az ondósejteket és nyákdugót képez a méhszáj előtt.

Biztonság: helyes használat esetén viszonylag nagy (Pearl-index 0,74)

Megjegyzés:

 • szoptatás alatt is használható
 • óvja a hüvelyflórát
 • vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban

Sterilizáció

Nőknél

Menete: elektromos összeforrasztással vagy egy műanyag csipesszel teszik áthatolhatatlanná a petevezetéket. Elzárja a pete útját a méhbe.

Biztonság: nagyon nagy (Pearl-index 0,2)

Megjegyzés:

 • műtéti beavatkozás közben végzik, teljes altatásban
 • csak már többször szült nőknek javasolt
 • bonyolultabb beavatkozás, mint a férfiaknál

Férfiaknál

Menete: az ondóvezetéket átvágják, így az ondósejtek nem kerülhetnek ki a herékből.

Biztonság: nagyon nagy

Megjegyzés: műtéti beavatkozás, helyi érzéstelenítéssel

J. Zs.

JÓ TUDNI!

A fogamzásgátlók tartós, szünet nélküli szedésének igen sok mellékhatása lehet. Ezért feltétlen érdemes már módszereket is kipróbálni, s ha beválnak, inkább azokra áttérni. Ám ha valaki mégis ragaszkodik a tablettákhoz, legalább évente 3 hónap szünetet iktasson be, hogy a petefészkek működése ne legyen tartósan felfüggesztve, s hogy az esetleges szövődmények előfordulása csökkenjen.

Várható mellékhatások: májkárosodás, trombózisveszély, közti vérzés (pecsételő jellegű), elhízás, hajhullás, mióma és petefészekciszta képződése, csomók kialakulása a mellben, elhagyása után a menses nem vagy csak sokára tér vissza.

| fogamzásgátlás
2003-07-07 21:43:29
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop