Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a várandósságot.

fogamzásgátlás, rézgyöhgy | InforMed Hírek15   InforMed
A tabletták esetében ennek leggyakoribb oka, hogy rendszeres szedésük sokaknak nehézséget okoz. A mechanikus eszközök közül számos készítményt találják kényelmetlennek a felhasználók. Van megoldás mindkét problémára.

A fogamzásgátló módszerek közül kényelmi szempontból is kiemelkedik
a high-tech hormonmentes fogamzásgátló, az IUBTM rézgyöngy. A méhen belüli gyöngysor mintegy harmad akkora, mint a többi mechanikus eszköz. Felhelyezése egyszerű és fájdalommentes, csupán azért fontos, hogy mégis a módszert ismerő nőgyógyász végezze, mert egy speciális cső segítségével, gyakorlott mozdulattal lehet tökéletesen végrehajtani az eljárást.

A rézgyöngyöt választó nőknek öt éven keresztül nem is kell gondolniuk a fogamzásgátlásra, ezt követően pedig egészségügyi kockázat nélkül folytathatják a védekezést egy új rézgyönggyel, vagy dönthetnek a gyerekvállalás mellett.

Még az életük árán sem

Első pillanatban nem is gondolnánk, mekkora jelentősége van annak, hogy nem a felhasználó együttműködésén múlik a fogamzásgátló módszer hatékonysága. Pedig a krónikus betegséggel élő emberek kezelésében is az egész világon a legnagyobb problémát a páciensek "rossz compliance-e" okozza, vagyis az, hogy a beteg nem az utasításoknak megfelelően veszi be gyógyszerét.

Az ember olyan, hogy még akkor is nehezére esik kitartóan és szabályosan szednie egy gyógyszert, ha azon közvetlenül az egészsége, életének hossza múlik. A világ gazdaságilag fejlettebb felén a gyógyszercégek, az egészségügyi rendszerek egyik legnagyobb kihívása az, hogy rávegyék valahogyan a betegeket: szedjék rendesen a készítményeket, amelyektől jóllétüket remélhetik.

Vannak olyan országok, ahol az asszisztensek külön felhívják a pácienseket otthonukban, hogy bevették-e a gyógyszerüket, máshol jelzést kibocsájtó gyógyszerdobozokat fejlesztenek a krónikus betegséggel élők számára, és még sorolhatnánk a különböző compliance-t segítő ötleteket és találmányokat.

Legyen pozitív az emberi tényező

Nincs ez másként a fogamzásgátló tabletták esetében sem. Jó hír tehát, hogy létezik olyan módszer, amelynek alkalmazása nem jelent plusz egészségügyi kockázatot és nem lehet "elrontani" a hatását feledékenységgel. Nem véletlen, hogy a rézgyöngyöt választó pároknak az első évben 1 % alatti eséllyel fogan gyermekük, míg az Egészségügyi Világszervezet 2016-os kimutatása alapján ez az arány védekezés nélkül 85 %, megszakított közösülés esetén 22 %, kondom használata mellett 18 % és fogamzásgátló tabletták szedése ellenére is 9 %.

Az emberi tényező máshol játszik szerepet a rézgyöngy esetében: szeretjük a kényelmet, a biztonságot, ha egészségünkről, életünk szervezéséről van szó. Ez a csöppnyi, a réz természetes erejével ható eszköz kiszolgálja ezeket az elvárásokat.

Radnai Anna
www.rezgyony.hu
(X)

| fogamzásgátlás, rézgyöhgy
2018-10-31 10:50:58


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...