Egyesült Államok: mesterségesen megszakított abortusztilalom

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be - sokak szerint több évtizede nem hozott olyan jelentős, az amerikai társadalom életét befolyásoló döntést, mint e hét elején, amikor megsemmisítette a Texasban 2013-ban megszavazott szigorú abortusztörvényt.

A bírák ítéletét Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje azonnal üdvözölte. Twitter-üzenetében leszögezte: a döntés "győzelem a nők számára Texasban és szerte Amerikában". És hozzátette: ez a határozat is mutatja, hogy milyen nagy is a tétje az idei elnökválasztásnak. "Olyan elnökre van szükségünk, aki megvédi majd a nők egészségét és jogait, és olyan főbírót nevez ki a legfelsőbb bíróságra, aki elismeri a Roe kontra Wade törvényt" - hangsúlyozta Clinton. (Ez az 1973-ban elfogadott törvény garantálja az abortuszhoz való jogot az Egyesült Államokban.)

A Demokrata Párt várható elnökjelöltjéhez sok abortuszpárti civil csoport ujjongva csatlakozott a politikai baloldalon, míg a jobboldal vezető politikusainak egyike, a Republikánus Országos Bizottság elnöke, Reince Priebus elítélte a legfelsőbb bíróság 5:3 arányban meghozott döntését. Priebus majdnem szó szerint ismételte meg Hillary Clinton szavait, persze más "előjellel". "Ez az elképesztő döntés ismételten emlékeztet arra, hogy milyen nagy a tét ezen a választáson, és miért nem engedhetjük meg, hogy Hillary Clinton győzzön" - fogalmazott nyilatkozatában Priebus.

A támogató és elítélő nyilatkozatok kakofóniájából azonban egyetlen hang és vélemény még mindig hiányzik: Donald Trumpé, a republikánusok várható elnökjelöltjéé. A milliárdos üzletember nem nyilatkozott, és tőle ugyancsak szokatlan módon, Twitter-bejegyzésben sem tudatta álláspontját.

Hallgatása elemzők szerint azt is jelzi egyúttal, hogy mennyire megváltozott a mostani választási ciklusra az amerikai társadalom.

Az abortusz évtizedek óta az amerikai politika egyik legmegosztóbb témája. Gyakran volt eszköz a republikánusok kezében ahhoz, hogy megnyerjék maguknak a vallásos társadalmi csoportokat, amelyek lélekszáma meglehetősen nagy, és elnökválastási kampányában használta eszközként a demokrata Bill Clinton is, hogy a gazdag elővárosok szép szakmai karriert felmutató nőinek voksait nyerje el. A nyolcvanas évek végén - Ronald Reagan elnöksége idején - mind a bal-, mind a jobboldal érzelmei nagyon hevesen lobogtak: abortuszpárti tömegtüntetések voltak, és abortuszt végző klinikákat lobbantottak lángra. Nagy és híres abortuszperek is voltak: 1973-ban (végül is az ebben a perben született ítélet vezetett a nők abortuszjogához), 2000-ben és 2007-ben is a legfelsőbb bíróságra figyeltek az amerikaiak. Mindahányszor ugyanis egy-egy szövetségi állam igyekezett szigorítani az abortusztörvényen.

Az amerikai társadalomban azonban az elmúlt évtizedekben egy sor, mélyreható változás történt, s Donald Trump felbukkanása és vitathatatlan sikere a politikában éppen ezt tükrözi. Ezek a változások érintik a társadalmi közmegegyezésben a házasságról kialakított képet csakúgy, mint például a nők jogát a művi terhességmegszakításhoz.

"Az egyik oka annak, hogy sok konzervatív rémülettel szemléli Trump térfoglalását a republikánus táborban, éppen az, hogy attól tartanak, Trump elfordítja a Republikánus Pártot mindazon társadalmi értékektől, amelyeket a jobboldaliak fontosnak tartanak" - fogalmaz Larry Sabato, a Virginia Egyetem politikatudományi professzora.

A professzor meglátását sok konzervatív elemző osztja. Tény, hogy a republikánusoknak még soha nem volt ilyen elnökjelöltjük, mint Trump, akit a leginkább elfogadónak tartanak a homoszexuálisok házasságának megítélésében, s aki ennyire bizonytalan volna az Egyesült Államokban fontos kérdésnek számító abortuszügyben. Trump nem-megszólalása a legfelsőbb bíróság hétfői döntése után óta valójában meglepte a republikánusokat. Várható elnökjelöltjüknek - eddigi életstílusa, három házassága, a nőkkel kapcsolatos állásfoglalásainak egész sora okán is - mintha kényelmetlen lenne ez a téma. Annál is inkább, mert éppen a múlt héten sikerült elfogadtatnia magát az ötvenmillió lelket számláló evangéliumi keresztények közösségeinek befolyásos vezetőivel.

Csapdahelyzet Trump számára. Az elmúlt időszakban ugyan változtatott - nem is egyszer - az álláspontján abortuszügyben is, de éppen emiatt mind az abortuszpárti, mind az abortuszt ellenző csoportok gyanakvással figyelik őt. Az abortuszt ellenző konzervatívok választói rétegének mindazonáltal Trump ígéretet tett, hogy ha ő lesz az elnök, akkor az Antonin Scalia főbíró halálával megüresedett legfelsőbb bírósági bársonyszékbe abortuszt is ellenző konzervatív bírót jelöl.

Az abortuszhoz való jogról kialakított álláspont - és ebben az elemzők egyetértenek - fontos szerepet játszik majd a választók döntésében novemberben, amikor a leendő elnök személyéről voksolnak.

A legfelsőbb bíróság hétfői határozata nyomán mindenesetre több szövetségi államban várhatóak mozgolódások és viták: mindazokban, ahol még változatlanul életben vannak a szintén szigorított abortusztörvények.

| terhességmegszakítás, művi abortusz, abortusztörvény, USA
2016-06-30 11:22:29
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop