Élve született elvetélt magzatok

Egy húsz brit kórházban lefolytatott és tíz éven át tartó vizsgálat megállapította, hogy az egészségügyi okból végzett abortuszok során harminc magzatból egy élve születik.

abortusz, magzat | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Ezek a valamilyen fejlődési rendellenességgel született magzatok a terhesség 20-24 hetében jöttek világra, és mindössze néhány órán át éltek.

Angliában és Walesben évente mintegy 190 ezer abortuszt végeznek, ez az összes terhességek közel egynegyede.

Az abortuszok többségét „egészséges” magzatokon hajtják végre szociális okokból.

A most tárgyalt vizsgálat azokban az 1995-2004-es időszakban orvosi indokkal végrehajtott 3189 abortusz adatait tekintette át. Megállapították, hogy közülük 102, azaz 30-ből egy élve született.

Nagy-Britanniában az abortuszt a terhesség 24. hetéig engedélyezik, ezen túl csak akkor végezhető terhesség-megszakítás, ha a magzat súlyos károsodást szenvedett vagy ha az anya élete veszélyben van.

Az eljárást a magzat általában nem éli túl. Az irányelvek szerint a terhesség 22. hete után, ha a súlyos magzati rendellenesség jelei kimutathatók, és a beteg kérte a terhesség megszakítását, a magzat elhalását elősegítő injekcióval befejezik a terhességet.

A betegnek jogában áll visszautasítani ezt az eljárást. Ha a baba élve születik, fájdalomcsillapítást alkalmaznak nála, míg meg nem hal.

Elméletben az orvost gyilkossággal is vádolhatják, ha a „szándékos cselekményt” – azaz a legális abortuszt – élveszületés, majd a gyermek éretlenség miatti elhalálozása követi.

– Helytelen lenne ebből a retrospektív vizsgálatból azt a következtetést elvonni, hogy ha a nőnél nem magzati rendellenesség miatt végeznek terhességmegszakítást a 24. hét előtt, akkor egyáltalán lehetséges lenne, hogy a magzat élve szülessen – mondja Ann Furedi, a brit terhességi tanácsadók szolgálatának igazgatója. – Az orvosok a megfelelő irányelveket követik, miszerint a 22. hét körül magzat szívét megállítják a terhességmegszakítás előtt. Természetesen igen nehéz döntés a nők és a párok számára, ha a súlyos magzati rendellenesség miatt meg kell szakítani egy olyan terhességet, melyet kívéntak. – teszi hozzá.

BBC News
| abortusz, magzat
2007-04-23 12:02:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop