Évente 67 millió nem kívánt terhesség lenne elkerülhető a világban

Évente 67 millió nem kívánt terhesség lenne elkerülhető a fejlődő országokban egy új tanulmány szerint.

Több mint 200 millió nő semmiféle fogamzásgátlást nem használ, vagy csak nagyon kockázatos módszerekkel él a nem kívánt terhesség elkerülésére a szegény országokban, mivel nincs információjuk, nem jutnak hozzá vagy nincs rá pénzük - állapította meg egy csütörtökön megjelent dokumentum.

Ha megbízható módszert használnának ezek a nők, akkor látványosan, évi mintegy 89 millióról 22 millióra csökkenne a nem kívánt terhességek száma.

"A fejlődő régiókban élő nők reproduktív egészségi igényeinek kielégítése elérhető cél" - mondta Ann Starrs, a jelentést készítő, amerikai székhelyű Guttmacher Intézet munkatársa.

Amikor ezek a nők várandósak lesznek, sok millióan nem jutnak a szükséges gondozáshoz - áll a jelentésben.

A tanulmány kitér arra, hogy a 214 millió nő, aki nem akar teherbe esni, nem használ modern fogamzásgátló módszert, vagyis gumióvszert, tablettát vagy beültetett eszközt; 155 millióan egyáltalán nem védekeznek, a többiek megbízhatatlan módszerekhez folyamodnak.

A fejlődő országokban a terhességek majdnem felét nem akarják, mivel túl korán jön, vagy olyan nővel esik meg, aki egyáltalán nem akar gyermeket.

A Fekete-Afrikában és Délkelet-Ázsiában élő nők csaknem 60 százaléka akarja elkerülni, hogy várandós legyen, mégsem jut megfelelő védekezési módszerhez.

A világon évente 21,6 millió abortuszt végeznek nem biztonságos körülmények között, nem biztonságos módszerekkel, 10-ből 9-et a fejlődő országokban az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint.

A jelentés szerint 2017-ben mintegy 35 millió nő egészségügyi intézményen kívül szül.

Idén a becslések szerint fejlődő országokban 300 ezer nő veszíti életét terhességgel összefüggő okokból, 2,7 millió baba hal meg élete első hónapjában - írja a jelentés.

| nem kívánt terhesség, fogamzásgátlás, abortusz
2017-07-02 10:32:20
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop