Hirdetés

Fogamzásgátlás 30 fölött

A harminc évnél idősebb nők számára, ha már nem szeretnének gyereket, minden eddiginél több és jobb fogamzásgátlási módszer áll rendelkezésre.

fogamzásgátlás, fogamzásgátló módszerek |

InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.

Az alábbi felsorolásból kimaradtak a legkevésbé népszerűek (pesszárium, női kondom, NuvaRing), valamint a legnagyobb kockázattal járó módszerek.

A kombinált tabletta

Szinte minden nőnek megfelel. 99 százalékban biztos, és nem igaz, hogy rákot okozna, mint korábban elterjedt róla. Az alacsony dózisú ösztrogént és progeszteront tartalmazó tabletta enyhíti a PMS tüneteit, sőt, megelőzhető vele a petefészek- és a méhnyakrák, minél tovább szedi valaki, annál erősebb a védő hatás.

Kerüljék viszont a migrénesek, valamint a 35 évesnél idősebb dohányosok, mert egyeseknél vérrögösödést okozhat.

A csak progeszteront tartalmazó tabletta

Elsősorban azoknak ajánlott, akik szoptatnak, vagy szív- és érrendszeri megbetegedés vagy a trombózis kockázata miatt nem szedhetnek ösztrogén-tartalmú tablettát. Ez is alacsony dózisú hatóanyagot tartalmaz.

Vigyázat: ezt a tablettát minden nap ugyanabban az időben kell bevenni ahhoz, hogy valóban hatékony legyen. Ha elmulasztottuk, nem árt a kiegészítő védekezés.

A nyújtott hatású tabletta

Ha súlyos PMS-ben szenved valaki, vagy a menstruáció súlyosbítja valamilyen meglevő betegségét, például a vérszegénységet, akkor ez a legjobb megoldás. A Seasonale és a Seasonique évi négy vérzést eredményez, míg a Lybrellel egy teljes évig kimarad a menstruáció, ám

A gyógyszer hatása egy negyed évig, egy másiké egy évig tart. de ehhez minden nap be kell venni a tablettát egy teljes évig. Valamennyi tartalmaz ösztrogént és progeszteront.

Ha valakinek nem megfelelő a kombinált tabletta, akkor a nyújtott hatású sem lesz az. Bár semmi nem utal arra, hogy veszélyes lenne a vérzés elmaradása, még nincsenek olyan hosszútávú tapasztalatok, mint a többi tablettával.

A méhen belüli eszköz (IUD, IUE, spirál)

Azok a nők, akik hosszú időre el akarják felejteni a fogamzásgátlás gondját, ezt a megoldást kedvelik a legjobban. Több mint 99 százalékban hatásos, és akár 12 évig is fent maradhat. A hagyományos eszköz egy kis T-alakú műanyag, amely a méhbe helyezve megakadályozza a pete megtermékenyülését. A felhelyezés egyeseknél enyhe kellemetlenséggel jár.

Aki egy éven belül babát szeretne, jobb, ha más módszerekhez folyamodik.

Implantátum

Azoknak ajánlott, akik hosszú időre egyszerű megoldást keresnek, vagy akiknek nem megfelelő a kombinált tabletta. Egy gyufa nagyságú műanyag darabkát helyeznek a felkar bőre alá, melyből a kibocsájtott progeszteron gátolja az ovulációt. Hatásfoka közel 100 százalékos.

Ha orbáncfüvet szed valaki vagy jelentősen túlsúlyos, jobb, ha más megoldást keres.

A gumi óvszer (kondom)

Azok számára, akik ritkábban élnek nemi életet, a legolcsóbb és legegyszerűbb védekezési módszer a gumióvszer, ami a nemi úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt.

Ha 40 évesnél fiatalabb valaki, nem ez a legbiztosabb hosszútávú megoldás, hacsak nem kombinálja egy másik módszerrel.

Sterilizálás

35 évesnél idősebb nők számára ajánlott választás, akik már nem szeretnének több gyereket, de nem gond számukra a menstruáció. Kétféle állandó sterilizálási módszer létezik, a petevezeték elkötése (bemetszéssel, csipesszel vagy égetéssel). az újabb módszer kevésbé invazív, ennek során egy kis fémdarabot helyeznek a petevezetékbe.

A sterilizáció előtt fel kell tenni magunknak a kérdést: ha újra férjhez megyek vagy elveszíteném az egyetlen gyerekemet, szeretném-e hogy legyen még egy esélyem? Ha a nemleges válaszban nem vagyunk száz százalékig biztosak, jobb valamilyen visszafordítható megoldás, például a méhen belüli eszköz.

Esemény utáni tabletta

A sürgősségi fogamzásgátlás nagydózisú progeszteron-tabletta, amely meggátolja a peteérést, a megtermékenyülést vagy a megtermékenyült pete beágyazódását. Arra az esetre ajánlott, ha a többi módszer valamilyen oknál fogva nem működik, elfelejtettük bevenni a tablettát, elszakadt az óvszer vagy egyéb ok miatt félünk a nem kívánt terhességtől. A közhiedelemmel ellentétben nem okoz spontán abortuszt.

Bár esemény utáni tablettának hívják, még 5 napig hatásos.

Health.com, kép: sxc.hu
fogamzásgátlás, fogamzásgátló módszerek

2010-05-09 14:50:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop