Hirdetés

Fogamzásgátlás: tévhitek és aggályok

Gyakran előfordul, hogy a nők nem a számukra legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert alkalmazzák, mert kellő információ híján téves hiedelmeik vannak, és megalapozatlanul tartanak bizonyos módszerektől.

fogamzásgátló |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

Egy családtervezési folyóiratban megjelent felmérésben 55 nő vett részt, és kiderült, hogy a többség azért nem választja a nyújtott hatású hormonális készítményeket, mert fél a hízástól.

A méhen belüli eszközöket (spirált) sokan azért nem kérik, mert viszolyognak a beavatkozástól, a legnépszerűbb a tabletta, de sokszor csak azért, mert az ismerőseik is azt szedik.

A szakmai szervezetek azért támogatják a nyújtott hatású hormonális fogamzásgátlókat, mert megbízhatók, és alig van mellékhatásuk. A kutatások szerint azonban minden 10 nőből csak egy választja a védekezésnek ezt a valóban korszerű módját.

A megkérdezett nők a hosszú távú ártalmak közül elsősorban a meddőségtől, míg rövidtávon a hízástól tartottak. Mások azt mondták, azért íratják fel a tablettát, mert a barátnőjük is azt használja.

A szakemberek szerint a nők félelmeit ugyan nem könnyű legyőzni e téren, de az is lehet, hogy a „nyújtott hatású” megfogalmazás félreértésekre ad okot, mert sokan úgy képzelik, hogy ez inkább okoz meddőséget, mint a hagyományos tabletták.

BBC News
fogamzásgátló

2008-10-08 02:13:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop