Ha elfelejtette bevenni a fogamzásgátlót

Mindenki a neki legmegfelelőbb fogamzásgátlót kapja orvosától. Bár igen sokféle tabletta van, általában mégis elmondható, mi a teendő, ha valaki nem vette be a tablettát.

| InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Hormontartalmukat illetően a tabletták sokfélék, többnyire ha kimaradt egy, semmit nem kell tenni, csak bevenni a következőt. Más esetekben már egyetlen tabletta kihagyása is veszélyes lehet.

A többfázisú tabletták esetén egyetlen dobozban különféle hormontartalmú tabletták vannak, ilyenkor az is fontos, hogy a ciklus melyik napján maradt ki a tabletta.

Általánosságban elmondható, hogy nagyon megnő a teherbeesés kockázata, ha egymás után hét napig vagy hosszabb ideig nem veszi be valaki a tablettát. Ez olyankor fordulhat elő, ha elfelejtünk időben megkezdeni egy új dobozt (azaz a hét napos placebo után), vagy ha elfelejtjük bevenni az utolsó néhány tablettát.

Mit tegyünk tehát, ha kimaradt egy-egy tabletta?
  • Ha a doboz elején marad ki az első egy vagy kettő, akkor vegyünk be egyet, mihelyt eszünkbe jut, és a következőt a szokásos időben. Ha ez megtörténik, hét napon át más módszerrel is védekezni kell.
  • Ha a 3-21 nap között hagyunk ki egy vagy két tablettát, akkor vegyünk be egyet, amint eszünkbe jut, és a következőt a szokásos időben. Ilyenkor nem szükséges más fogamzásgátlás.
  • Ha az első két hétben marad ki 3 vagy annál több tabletta, vegyünk be egyet, mihelyt eszünkbe jut, a következőt pedig a szokásos időben. Ebben a helyzetben szükség van hét napon át kiegészítő védekezésre.
  • Ha a harmadik héten hagyunk ki 3 vagy annál több tablettát, már ne fejezzük be a dobozt, hanem kezdjünk egy újat, és hét napon át más módszerrel is védekezzünk.
Az orvostól vagy a védőnőtől lehet tanácsot kérni, ezt telefonon is megkaphatjuk. Segíthet a tablettához mellékelt betegtájékoztató is.

Health.com
| fogamzásgátló, elfelejtett gyógyszer, antibébi
2020-08-12 11:50:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop