Fogamzásgátló implantátumok

A fogamzásgátló implantátum műanyag kapszula, melyben gesztagén van, ami megakadályozza a petekilökődést a petefészekből és besűríti a cervixnyákot, hogy a hímivarsejtek ne tudjanak áthatolni rajta. A felkar belső felszínén hat kapszulát ültetnek be a bőr alá.

fogamzásgátló, implantátum, beültetés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Érzéstelenítés után az orvos kis metszést ejt a bőrön, és egy tű segítségével legyező alakban beülteti a kapszulákat. A seb lezárásához nincs szükség varratra. A kapszulák fokozatosan gesztagént juttatnak a véráramba; öt éven keresztül maradhatnak bent.

Az implantátumok ritkán befolyásolják más gyógyszerek hatását, mert nem tartalmaznak ösztrogént. A többi korlátozást illetőleg a fogamzásgátló tablettáknál említettek érvényesek.

A nők 40%-át érintik a gyakoribb mellékhatások, a rendszertelen vérzés vagy a menstruáció hiánya, ritkábban fordul elő fejfájás és testsúlynövekedés. Ezek a mellékhatások a kapszulák idő előtti eltávolítását tehetik szükségessé. Minthogy a testben a kapszula nem szívódik fel, az orvosnak kell eltávolítania őket. Mivel a bőr alatti szövet megvastagszik a kapszulák körül, a kivétel nehezebb, mint a beültetés, de csak apró heg marad utána. A kapszulák eltávolítása után a petefészkek ismét normálisan működni kezdenek, és a nő ismét megtermékenyíthetővé válik.

| fogamzásgátló, implantátum, beültetés
2009-02-13 13:38:35


No menu item defined, wrong database setup!

Web Design & Development Prowebshop