Fogamzásgátló injekció

Háromhavonta egyszer medroxiprogeszteron nevű gesztagént fecskendeznek a farizomzatba vagy a felkar izomzatába. A medroxiprogeszteron kiváló hatékonyságú, de teljesen szétzilálhatja a menstruációs ciklust.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: netdoctor.com

A fogamzásgátlás e módját alkalmazó nőknek mintegy harmada az első injekciót követő 3 hónap során nem menstruál, további egyharmaduknak rendszertelen menstruációja és pecsételő vérzése van, melyek havonta több, mint 11 napig tartanak.

A módszer hosszabb használata során mind több nőnek marad el a vérzése, de a rendszertelen vérzések előfordulása is csökken. Két év használat után a nők mintegy 70%-a egyáltalán nem menstruál. Az injekció elhagyását követően a nők felében 6 hónapon belül, háromnegyedükben pedig 1 éven belül visszatér a rendszeres havivérzés.

Minthogy a szernek késői hatása is van, a termékenység sokszor az injekciók abbahagyása után akár egy évig sem tér vissza, de a medroxiprogeszteron nem okoz tartós sterilitást. A szer enyhe testsúlynövekedést okozhat. Átmeneti csontritkulás (oszteoporózis) is előfordulhat, de az injekció elhagyása után a csontok visszanyerik eredeti sűrűségüket.

A medroxiprogeszteron nem növeli semmilyen rák kockázatát, a mellrákét sem, ellenben nagy mértékben csökkenti a méhtestrák előfordulását. Kölcsönhatás más gyógyszerrel ritkán fordul elő, e tekintetben a fogamzásgátló tablettáknál említett korlátozásokat kell figyelembe venni.

| fogamzásgátló, injekció
2022-08-15 12:48:36
No menu item defined, wrong database setup!
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop