IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.

| InforMed Hírek16   InforMed | Balogh, I.

Mit is jelent ez az angol mozaikszó?

IUD: intrauterine device, azaz méhen belüli eszköz. Ez a normál női hormonok termelődését nem befolyásolja, azaz spontán ciklus van peteéréssel, de nem történik meg a beágyazódás a méhnyálkahártyába, mert az idegen test ezt megakadályozza. Ugyanígy, ha valaki császármetszés után nem esik teherbe, mert olyan nem felszívódó varróanyagot használtak, mely gátolja a pete beágyazódását.

A szakorvos dönti el, hogy ki alkalmas IUD viselésére, milyen típusú, nagyságú eszközt vásároljon a patikában. Ma már sokféle, általában rézzel vagy más fémmel kombinált műanyag talpú steril eszköz van forgalomban. Panaszmentes esetben 5 évig teljes biztonságot nyújt viselőjének. A gyártók - a nagyobb forgalom reményében - általában 3 évenként javasolják a cserét.

A köznyelvben leginkább a "spirál" elnevezés terjedt el, mert a legtöbb T alakú és a szárára, illetve a karjaira tekernek spirálvonalban rezet, ezüst- vagy aranytartalmú rézvegyületet. Van olyan is, amelybe még progeszteron hormont is tesznek a biztosabb hatás elérése céljából. Öt éven túl viszont azért nem érdemes a méhben hagyni, mert akkorra már a réz nagy része kioldódik, így a fogamzásgátló hatás csökken. A fém nélküli eszközöket évenkénti nőgyógyászati kontroll mellett akár 7-10 évig is lehet viselni.

Az IUD felhelyezése nőgyógyászati rendelőkben elvégezhető. Feltétele a normál citológiai eredmény, ép hám a méhszájon, zárt nyakcsatorna, gyulladásmentes környezet, szabályos női ciklus, normál nagyságú méh. Ezt csak vizsgálattal tudja eldönteni az orvos.

Ha gyulladás áll fönn, akkor tilos a felhelyezés, mert például a hüvelygyulladás felterjedhet a méhre, a méh körüli szövetekre, amely igen erős fájdalommal, erős alhasi görccsel, lázzal járhat. Ha viselés közben érez ilyet a nő, akkor minél hamarabb kezeltesse magát, és szükség esetén el kell távolítani az IUD-t.

A méhen belüli eszköz előnyei: spontán, saját ciklus van; ideális olyan nőknek, akik már szültek, de nem akarnak, vagy nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát; ezt nem lehet "elfelejteni", egy felhelyezés után 5 évig biztonsággal véd, változókorban alkalmazható, hormonpótló kezelés folytatható mellette, nem kell előkészület szeretkezés előtt.

A spirált viselő nők a következőket észlelhetik: általában semmit! Elhúzódóbb, esetleg bővebb vérzést, enyhe deréktáji fájdalmat az első 1-3 hónapban. Ha tovább tart, akkor vérzéscsillapító, görcsoldó gyógyszerek segíthetnek. Gyulladás esetén pedig mielőbb célzott kezelés ajánlott.

Sokféle tévhit él az emberekben a spirállal kapcsolatban:
  • Rákot okoz. Nem igaz, mert a rákszűrés ezt megelőzi.
  • Gyulladást okoz. Nem igaz, mert mellette alakulhat ki, de időben észlelve kezelhető.
  • Terhes lesz tőle a nő. Nem tőle, hanem egy férfitól, de leginkább csak akkor, ha kicsúszik a spirál vagy rossz helyen van.
  • Miomás méhbe nem helyezhető föl. De igen, hiszen csak ez a biztos módszer alkalmazható, mert ő nem használhat antibébi-tablettát.
  • Gyakoribb lesz a méhen kívüli terhesség. Hosszú klinikai utánkövetéses vizsgálatok szerint az előfordulási gyakoriság ugyanannyi, mint a spirált nem viselők körében.
Ha mégis létrejön terhesség, akkor az kiviselhető, mert a magzatburok és a méhfal között van az eszköz. De el is távolítható az első három hónapban. Terhességmegszakítás is kérvényezhető, de ennek lebonyolítása ugyanúgy történik, mint más esetben.

A felhelyezést a menstruáció alatt javasoljuk vagy az azt követő négy napon, mert így biztosan kizárható a terhesség, nyitottabb a méhszáj, kevesebb fájdalommal jár a felhelyezés. A felhelyezést követő pillanattól már véd.

Tehát igen fontos a rendszeres ellenőrzés, mert sok bajt előzhetünk meg. Az első kontrollvizsgálat a következő menzesz után célszerű, majd fél- vagy egyévenként. Probléma esetén pedig azonnal. Az ellenőrzés a szokásos nőgyógyászati vizsgálattal, feltárással történik. Ha nem látszik a jelzőszál, mert feljebb húzódott a méhbe, vagy túl rövidre vágta a felhelyező orvos, akkor ultrahangvizsgálattal látható.

| fogamzásgátlás, IUD, spirál
2019-03-26 01:48:53