IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.

| InforMed Hírek16   InforMed | Balogh, I.

Mit is jelent ez az angol mozaikszó?

IUD: intrauterine device, azaz méhen belüli eszköz. Ez a normál női hormonok termelődését nem befolyásolja, azaz spontán ciklus van peteéréssel, de nem történik meg a beágyazódás a méhnyálkahártyába, mert az idegen test ezt megakadályozza. Ugyanígy, ha valaki császármetszés után nem esik teherbe, mert olyan nem felszívódó varróanyagot használtak, mely gátolja a pete beágyazódását.

A szakorvos dönti el, hogy ki alkalmas IUD viselésére, milyen típusú, nagyságú eszközt vásároljon a patikában. Ma már sokféle, általában rézzel vagy más fémmel kombinált műanyag talpú steril eszköz van forgalomban. Panaszmentes esetben 5 évig teljes biztonságot nyújt viselőjének. A gyártók - a nagyobb forgalom reményében - általában 3 évenként javasolják a cserét.

A köznyelvben leginkább a "spirál" elnevezés terjedt el, mert a legtöbb T alakú és a szárára, illetve a karjaira tekernek spirálvonalban rezet, ezüst- vagy aranytartalmú rézvegyületet. Van olyan is, amelybe még progeszteron hormont is tesznek a biztosabb hatás elérése céljából. Öt éven túl viszont azért nem érdemes a méhben hagyni, mert akkorra már a réz nagy része kioldódik, így a fogamzásgátló hatás csökken. A fém nélküli eszközöket évenkénti nőgyógyászati kontroll mellett akár 7-10 évig is lehet viselni.

Az IUD felhelyezése nőgyógyászati rendelőkben elvégezhető. Feltétele a normál citológiai eredmény, ép hám a méhszájon, zárt nyakcsatorna, gyulladásmentes környezet, szabályos női ciklus, normál nagyságú méh. Ezt csak vizsgálattal tudja eldönteni az orvos.

Ha gyulladás áll fönn, akkor tilos a felhelyezés, mert például a hüvelygyulladás felterjedhet a méhre, a méh körüli szövetekre, amely igen erős fájdalommal, erős alhasi görccsel, lázzal járhat. Ha viselés közben érez ilyet a nő, akkor minél hamarabb kezeltesse magát, és szükség esetén el kell távolítani az IUD-t.

A méhen belüli eszköz előnyei: spontán, saját ciklus van; ideális olyan nőknek, akik már szültek, de nem akarnak, vagy nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát; ezt nem lehet "elfelejteni", egy felhelyezés után 5 évig biztonsággal véd, változókorban alkalmazható, hormonpótló kezelés folytatható mellette, nem kell előkészület szeretkezés előtt.

A spirált viselő nők a következőket észlelhetik: általában semmit! Elhúzódóbb, esetleg bővebb vérzést, enyhe deréktáji fájdalmat az első 1-3 hónapban. Ha tovább tart, akkor vérzéscsillapító, görcsoldó gyógyszerek segíthetnek. Gyulladás esetén pedig mielőbb célzott kezelés ajánlott.

Sokféle tévhit él az emberekben a spirállal kapcsolatban:
  • Rákot okoz. Nem igaz, mert a rákszűrés ezt megelőzi.
  • Gyulladást okoz. Nem igaz, mert mellette alakulhat ki, de időben észlelve kezelhető.
  • Terhes lesz tőle a nő. Nem tőle, hanem egy férfitól, de leginkább csak akkor, ha kicsúszik a spirál vagy rossz helyen van.
  • Miomás méhbe nem helyezhető föl. De igen, hiszen csak ez a biztos módszer alkalmazható, mert ő nem használhat antibébi-tablettát.
  • Gyakoribb lesz a méhen kívüli terhesség. Hosszú klinikai utánkövetéses vizsgálatok szerint az előfordulási gyakoriság ugyanannyi, mint a spirált nem viselők körében.
Ha mégis létrejön terhesség, akkor az kiviselhető, mert a magzatburok és a méhfal között van az eszköz. De el is távolítható az első három hónapban. Terhességmegszakítás is kérvényezhető, de ennek lebonyolítása ugyanúgy történik, mint más esetben.

A felhelyezést a menstruáció alatt javasoljuk vagy az azt követő négy napon, mert így biztosan kizárható a terhesség, nyitottabb a méhszáj, kevesebb fájdalommal jár a felhelyezés. A felhelyezést követő pillanattól már véd.

Tehát igen fontos a rendszeres ellenőrzés, mert sok bajt előzhetünk meg. Az első kontrollvizsgálat a következő menzesz után célszerű, majd fél- vagy egyévenként. Probléma esetén pedig azonnal. Az ellenőrzés a szokásos nőgyógyászati vizsgálattal, feltárással történik. Ha nem látszik a jelzőszál, mert feljebb húzódott a méhbe, vagy túl rövidre vágta a felhelyező orvos, akkor ultrahangvizsgálattal látható.

| fogamzásgátlás, IUD, spirál
2019-03-26 01:48:53


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...