IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és mítosz kering a módszerrel kapcsolatban az interneten vagy akár az egészségügyi szolgáltatók köreiben.

IUD, tévhitek | InforMed Hírek16   InforMed
Cikkünkben a négy legelterjedtebb mítoszt szeretnénk megdönteni.

1. Az IUD-k fertőzést és meddőséget okozhatnak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásaiban nők ezreit vizsgálta a világ minden pontján, és az eredmények egyértelműen cáfolják a mítoszt. A kutatásból kiderül, hogy az IUD-t használó nők meddőségi vagy fertőzési kockázata semmivel nem magasabb, mint a más módszert alkalmazó nők esetén. Emellett fontos kiemelni, hog yaz IUD-k steril gyulladást sem okoznak.

2. Az IUD inkább olyan nőknek ajánlott, akik már szültek

Tévhit, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket csak szült nők használhatják. Bár számos olyan nőgyógyász létezik, aki nem szült nőknek nem vállalja a felhelyezést, szerencsére egyre többen nyitnak az újdonságok felé. Az IUD-k nem befolyásolják a termelékenységet, így amennyiben úgy érzitek, hogy eljött a gyermekvállalás ideje, nem kell várakoznotok a próbálkozással, hiszen a hormonmentes IUD-k eltávolítása után azonnal helyreáll a termékenység!

3. Az IUD felhelyezése mindenki számára fájdalmas

A fájdalom szubjektív; teljesen emberfüggő, hogy ki mennyire viseli jól a fájdalmat, illetve hogy kinek hogyan reagál a szervezete az IUD felhelyezése során. Előfordulnak olyanok – főleg a szült nők körében – akik csupán egy kis kellemetlenséget éreznek a procedúrasorán. Másoknak erősebb fájdalommal kell megküzdeniük; az orvos a méhcsatornán keresztül tolja fel az eszközt, így a méhnyak kitágulása okozhat kellemetlenebb érzést. A felhelyezést követően pár napig érezhetsz görcsöket, de 3-6 nap után ezek enyhülni fognak. Amennyiben pár héttel a procedúra után még mindig erős görcsök kínoznak, mindenképp keresd fel nőgyógyászodat!

4. Az IUD ront a szexuálisélményen

Sokan tartanak attól, hogy IUD felhelyezését követően romlani fog a szexuáliséletük, ugyanis az zavarni fogja a másik felet. Valójában az IUD a méhen belül helyezkedik el, így nem kellene, hogy a partner érezze. Esetleg a jelzőszálak zavarhatják, de ezek idővel puhábbak lesznek, illetve amennyiben nagyon zavaró, az orvosod is megkérheted, hogy rövidítse meg. Az IUD használata okkal stressz mentesebb együttlétet eredményezhet, hiszen nem kell aggódni a kiszakadt óvszer vagy az elfelejtett tabletták miatt. Fontos azonban megjegyezni, hogy – főleg akkor, ha gyakran váltogatod partnered – a nemi betegségek elkerülése érdekében fontos az IUD-k mellett óvszert is használni.

Rézgyöngy, a hormonmentes IUD

Amennyiben IUD felhelyezésén gondolkodsz, érdemes megismerned az IUBTM Rézgyöngyöt, mely amellett, hogy hosszútávú és biztonságos, hormonmentes is. Így a Rézgyöngy használata során nem merülnek fel olyan, a hormontartalmú fogamzásgátlókra jellemző problémák, mint a testsúly növekedés vagy a libidócsökkenése.

Szalai Anna
| IUD, tévhitek
2019-03-17 11:53:49


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...