Megvétózta Oklahoma kormányzója az abortuszt bűncselekménnyé minősítő törvényjavaslatot

Megvétózta pénteken Oklahoma állam kormányzója, Mary Fallin azt a törvényjavaslatot, amely bűncselekménynek minősítette volna a művi abortuszt még nemi erőszakból eredő terhesség esetén is.

A tervezetet előző nap fogadta el az amerikai tagállam szenátusa. A törvényjavaslat lehetővé tette volna azt is, hogy bevonják az abortuszt végző orvosok engedélyét.

Mary Fallinnak öt napja volt arra, hogy aláírja vagy megvétózza a törvényjavaslatot. A kormányzó - aki egyébként a művi abortusz ellenzője - indoklása szerint azért vétózta meg a törvényjavaslatot, mert az ebben a formájában túlságosan pontatlan, nem kellően egyértelmű.

A javaslatot egyébként 33:12 arányban, de vita nélkül szavazta meg az oklahomai törvényhozás felsőháza. A törvény csak abban az esetben engedte volna meg a mesterséges terhesség-megszakítást, ha az anya élete veszélyben van.

Fallin a tervezetnek főként azt a részét tartja hiányosnak, amely tisztázná, hogy pontosan milyen helyzet esetén tarthatja elengedhetetlennek az abortuszt egy orvos az anya életének megmentése végett.

| terhességmegszakítás, művi abortusz, Oklahoma
2016-05-22 11:03:07


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...