Muszáj-e menstruálni?

Manapság annyi minden már választható, miért épp a havi vérzés legyen „kötelező”? Sokféle tabletta és más módszer áll rendelkezésre a nők számára, hogy szabályozzák, vagy akár el is hagyják ezt a rendszeres kellemetlenséget.

menstruáció, fogamzásgátló | InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.

Ha valaki fogamzásgátlást alkalmaz, nincs sok értelme a menstruációnak. A hormonális fogamzásgátlókat szedő nőknél a menstruációs ciklus amúgy sem valódi, csak ún. megvonásos vérzés, mialatt szüneteltetik a progeszteron hormon szedését.

A mai nők akár kilencszer többször menstruálhatnak, mint dédanyáik, akik egyrészt később kezdték, fiatalon mentek férjhez, és természetes módon szüneteltették a vérzést, hiszen éveken át terhesek voltak vagy szoptattak. A mai nők akár 450-szer is menstruálhatnak életük folyamán.

Mégis kutatásokból kiderül, hogy sok nő normálisnak tartja a havi vérzést, és ez nem is csoda. A lányok megtanulják, hogy a menstruáció a fogamzóképesség és a nőiesség jele, megindulása afféle beavatási szertartás.

Túlértékelik a menstruációt, de nem kell hozzá sok idő, míg a nők egyszerűen kellemetlenségnek fogják tekinteni, amire semmi szükség nincs.

Amióta az első hormonális fogamzásgátló az 1960-as években megjelent a piacon, a nők mindig is befolyásolták a havi ciklusukat, hogy bizonyos események ideje alatt, például esküvő, nyaralás vagy sportversenyek, ne menstruáljanak. Az első kísérletezők az orvosnők és az ápolónők voltak, akik a saját magukon kipróbált módszereket átadták betegeiknek is.

A menstruáció teljes megszüntetése akkor kapott lendületet, amikor 2003-ben megjelent egy tabletta, amelyet 12 hétig szednek, majd háromhavonta szünetet tartanak a megvonásos vérzés előidézésére. A nők elkezdtek gondolkodni, ha évente négy menstruáció elég, akkor van-e rá szükség egyáltalán?


| menstruáció, fogamzásgátló
2018-07-25 17:54:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop