Portugália továbbra sem engedi kikötni a holland abortuszhajót

Lisszabon, 2004. augusztus 31., kedd (MTI/AFP) - A portugál kormány továbbra sem engedi kikötni az ország kikötőiben a nőgyógyászati klinikával felszerelt holland "abortuszhajót".

| MTI Hírek 2004 ;1
"Nem tudjuk elfogadni azt, hogy ami tilos az ország földjén, az szabad legyen felségvizein" - jelentette ki Paulo Portas védelmi és tengerügyi miniszter egy ünnepségen mondott beszédében, utalva a kormánynak arra az álláspontjára, hogy a hajókilinika tevékenysége a portugál törvényekbe ütközik és veszélyezteti a közegészséget.

"A portugálok szabad országban élnek, ahol szólásszabadság van, de az állam feladata betartatni a törvényeket. Az állam a maga részéről lezárta ezt az ügyet" - szögezte le a miniszter.

A Borndiep nevű hajót fenntartó Women on Waves (Nők a hullámok
hátán) szervezet képviselői a terhességmegszakítás tiltása elleni küzdelem jegyében járják az európai országokat. A konzervatív portugál kormány azonban még azt is megtagadta tőlük, hogy portugál felségvizekre hajózzanak, a klinika jelenleg a portugál felségvizeken kívül horgonyoz, ahol szemmel tartja a portugál haditengerészet.

A szervezet hétfőn bejelentette: kiterjedt portugáliai és nemzetközi tárgyalásokat kezdett azzal a céllal, hogy a lisszaboni kormány engedje kikötni a hajót, vonja vissza döntését. Az immár öt éve létező Women on Waves vasárnap azzal fenyegetőzött, hogy beperli a portugál kormányt, mert szerinte eljárása az Európai Unió törvényeibe ütközik.

A művi terhességmegszakítás lehetőségét a portugál törvények nagyon szigorú feltételekhez kötik, és a törvényszegő nő három, az abortuszt végző orvos pedig nyolc évi börtönbüntetéssel sújtható.
|
2004-09-01 16:51:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop