Terhességmegszakítás: felmérés

Az abortuszok csaknem felét veszélyes körülmények között végzik a világon, ami évente legalább 22 ezer 800 nő halálát okozza – közli a New York-i székhelyű Guttmacher Intézet egy nagyszabású tanulmányban.

abortusz, terhességmegszakítás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az abortusz tiltása nem akadályozza meg a nőket abban, hogy megszakítsák nem kívánt terhességüket, ugyanakkor növelik a kockázatát annak, hogy a beavatkozásra veszélyes körülmények között kerüljön sor.

Miközben az abortuszok aránya az utóbbi 25 évben meredeken visszaesett a fejlett országokban, a fejlődő országokban nem történt jelentős változás - állapították meg. Sok térségben nem jutnak hozzá a nők a megfelelő fogamzásgátláshoz, ezért magas a nem kívánt terhességek aránya.

Azokban az országokban, ahol a terhességmegszakítás nagy részben, vagy teljesen tiltott, az abortuszok aránya éppen akkora, mint azokban, ahol engedélyezik - derült ki az intézet adataiból.

Az abortuszok aránya a Karib-szigeteken a legmagasabb: a minden 1000 fogamzásképes korú nőre 59 abortusz jut évente. A ráta Nyugat-Európában a legalacsonyabb, ahol 1000 nőre 16 abortusz esik.

2000 és 2017 között 33 ország - köztük Nepál, Uruguay, Niger és Etiópia - könnyített az abortusz szabályozásán. Egyedül Nicaraguában szigorítottak a törvényen.

A jelentés szerzői megjegyezték, hogy néhány széles körben liberális törvényekkel rendelkező ország további korlátozásokat vezetett be az abortuszhoz való hozzáféréshez. Ezek között sorolják fel az Egyesült Államokat, Oroszországot, Magyarországot és Lettországot.

A jelentés szerint a nők kétötöde olyan országokban él, amelyekben az abortusz tiltott, vagy nagyon szigorúan korlátozott.

Becslések szerint a fejlődő térségekben az abortusz miatti halálozások kétharmadával csökkennének, ha a nők a vetélést előidéző Misoprostol nevű gyógyszert használnának a kockázatos beavatkozások helyett. A jelentés kiemelte Uruguay példáját, ahol a nőket felvilágosítják a Misoprostol hatásáról.

A jelentés sürgette, hogy a kormányok biztosítsák a nők számára a fogamzásgátláshoz való hozzájutást, enyhítsék az abortusztörvényeket, növeljék az abortuszhoz való hozzájutás lehetőségét és biztosítsák az abortusz utáni gondozást.

A szerzők az abortuszt övező stigma elleni fellépést is sürgették, mivel mint írták, a nők még az olyan országokban is az illegális terhességmegszakító helyeket keresik és nem kérnek utógondozást, ahol legális az abortusz.

| abortusz, terhességmegszakítás
2018-03-25 20:17:51


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...