Terhességmegszakítás: felmérés

Az abortuszok csaknem felét veszélyes körülmények között végzik a világon, ami évente legalább 22 ezer 800 nő halálát okozza – közli a New York-i székhelyű Guttmacher Intézet egy nagyszabású tanulmányban.

abortusz, terhességmegszakítás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az abortusz tiltása nem akadályozza meg a nőket abban, hogy megszakítsák nem kívánt terhességüket, ugyanakkor növelik a kockázatát annak, hogy a beavatkozásra veszélyes körülmények között kerüljön sor.

Miközben az abortuszok aránya az utóbbi 25 évben meredeken visszaesett a fejlett országokban, a fejlődő országokban nem történt jelentős változás - állapították meg. Sok térségben nem jutnak hozzá a nők a megfelelő fogamzásgátláshoz, ezért magas a nem kívánt terhességek aránya.

Azokban az országokban, ahol a terhességmegszakítás nagy részben, vagy teljesen tiltott, az abortuszok aránya éppen akkora, mint azokban, ahol engedélyezik - derült ki az intézet adataiból.

Az abortuszok aránya a Karib-szigeteken a legmagasabb: a minden 1000 fogamzásképes korú nőre 59 abortusz jut évente. A ráta Nyugat-Európában a legalacsonyabb, ahol 1000 nőre 16 abortusz esik.

2000 és 2017 között 33 ország - köztük Nepál, Uruguay, Niger és Etiópia - könnyített az abortusz szabályozásán. Egyedül Nicaraguában szigorítottak a törvényen.

A jelentés szerzői megjegyezték, hogy néhány széles körben liberális törvényekkel rendelkező ország további korlátozásokat vezetett be az abortuszhoz való hozzáféréshez. Ezek között sorolják fel az Egyesült Államokat, Oroszországot, Magyarországot és Lettországot.

A jelentés szerint a nők kétötöde olyan országokban él, amelyekben az abortusz tiltott, vagy nagyon szigorúan korlátozott.

Becslések szerint a fejlődő térségekben az abortusz miatti halálozások kétharmadával csökkennének, ha a nők a vetélést előidéző Misoprostol nevű gyógyszert használnának a kockázatos beavatkozások helyett. A jelentés kiemelte Uruguay példáját, ahol a nőket felvilágosítják a Misoprostol hatásáról.

A jelentés sürgette, hogy a kormányok biztosítsák a nők számára a fogamzásgátláshoz való hozzájutást, enyhítsék az abortusztörvényeket, növeljék az abortuszhoz való hozzájutás lehetőségét és biztosítsák az abortusz utáni gondozást.

A szerzők az abortuszt övező stigma elleni fellépést is sürgették, mivel mint írták, a nők még az olyan országokban is az illegális terhességmegszakító helyeket keresik és nem kérnek utógondozást, ahol legális az abortusz.

| abortusz, terhességmegszakítás
2018-03-25 20:17:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop