Hirdetés

Újraértékeli az FDA egyes újabb fogamzásgátló tabletták kockázatát

Újraértékeli az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egyes viszonylag új, drospirenon hatóanyagot tartalmazó fogamzásgátló szerek kockázatát, miután kutatási eredmények arra utalnak, hogy ezek szedése nagyobb vérrögképződési kockázattal jár, mint más, alacsony progesztogéntartalmú szereké.

fogamzásgátló, drospirenon, mellékhatás, vérrögképződés |

MTI Hírek 2011 ;8

Az FDA kétnapos szakértői tanácskozást tart a héten, amelyen új biztonsági intézkedésekről, például figyelmeztető címkézés bevezetéséről is tárgyalnak. Kicsi ugyan a kockázat emelkedése, mégis fontos odafigyelni rá, mert a vérrögök szívrohamot, szélütést, tüdőembóliát vagy trombózist okozhatnak attól függően, hogy az érrendszer mely pontján alakulnak ki vagy akadnak el, így akár halállal is végződhet a rögképződés.

Drospirenon hatóanyagot tartalmaznak egyebek közt a Yaz, Yasmin, Beyaz, Ocella, Loryna, Gianvi, Safyral, Syeda és Zarah márkaneveken forgalmazott gyógyszerek. Ezek a tabletták az elmúlt évtizedben nagyon népszerűek lettek, az Egyesült Államokban 2008-ban és 2009-ben is a Bayer Yaz néven forgalmazott pirulájából adtak el a legtöbbet a fogamzásgátló szerek közül.

A tabletták olyan szintetikus női hormonváltozatot tartalmaznak, amelynek - úgy tűnt - kevesebb mellékhatása van, így például a régi szerekhez képest ritkábban jelentkezett szedése mellett pattanás, vizesedés és hangulatingadozás.

Egy évtizeddel ezelőtti, 2001-es bevezetése óta nők milliói szedték az új típusú pirulákat, nemrégiben zárult összehasonlító tanulmányok azonban kedvezőtlen eredményre jutottak a tabletták előnyeit tekintve. Az októberben nyilvánosságra hozott vizsgálatban több mint 800 ezer olyan amerikai nő egészségügyi adatait elemezték, akik 2001 és 2007 között különböző - régebbi és újabb - típusú fogamzásgátló szereket alkalmaztak.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a drospirenont tartalmazó szert szedőknél 75 százalékkal nagyobb volt a vérrögképződés kockázata, mint a régebbi típusú fogamzásgátló szert szedő nők körében. A kockázatértékelést nehezíti, hogy minden hormontartalmú fogamzásgátló szer növeli a rögképződés veszélyét, ahogyan számos életmódbeli tényező, így a dohányzás és az elhízás is. Szerepe lehet örökletes tényezőknek is, gyakori a családi halmozódás.

"Végül mégis azt mondom a pácienseimnek, hogy az abszolút kockázat még mindig nagyon-nagyon alacsony a terhesség és szülés kockázatához viszonyítva" - hangsúlyozta Rebecca Starck nőgyógyász, akivel számos gyakorló szakember egyetért. Ugyanakkor a Bayer ellen folyó mintegy 4 ezer, a szerrel kapcsolatos peres eljárás arra utal, hogy a pirulának lehet többlet kockázata.
fogamzásgátló, drospirenon, mellékhatás, vérrögképződés

2011-12-09 05:51:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop